
ReadyWrap-compressieverbanden
- Gegevens
- Hits: 28328
ReadyWrap-compressieverbanden voor onderbeen, knie en bovenbeen. De ReadyWrap compressie bandages zijn bij uitstek geschikt voor zelf-management met professionele begeleiding.
Meer info
De Reuzenberenklauw staat op het punt om zich weer te laten zien in gebieden waar onze kinderen graag spelen. Met een, afhankelijk van groeiplaats, maximale hoogte van maar liefst 4 meter, en een bladgrootte van 1,5 meter kan deze reus met recht een monsterplant worden genoemd. Het sap uit deze plant kan ernstige wonden veroorzaken als deze op de huid komt en wordt blootgesteld aan zonlicht (fototoxisch).
Na 24 uur ontstaan bij sommige mensen rode jeukende vlekken gevolgd door zwelling en blaarvorming. Het letsel kan eruit zien als een verbranding van de huid en houdt ongeveer 2 weken aan. Sap in de ogen zou voor blindheid kunnen zorgen. Ons advies is om uw kinderen deze plant te laten zien en aan te geven de plant niet aan te raken. Is er toch contact geweest met het sap? Spoel dan overvloedig met water en voorkom verdere blootstelling aan het zonlicht!
Bron: Brandbewust BHV & EHBO
Kasia Huisman heeft het eerste exemplaar aangeboden gekregen op de stand van de NOVW op de EWMA 2017 in de Rai, Amsterdam. Het exemplaar werd overhandigd door Louk van Doorn, voorzitter NOVW, die haar complimenteerde met deze prachtige maar vooral interessante uitgave met 32 verschillende casuïstieken die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan uitwisseling van kennis op het gebied van casuïstiek. Dat bleek direct al in de stand waar door behandelaars onderling werd gekeken hoe een behandeling van Kasia heeft plaats gevonden.
Kasia Huisman wondzorg expert en dermatologie verpleegkundige bij BrabantZorg is in 2014 gestart bij het NTVW, met haar maandelijkse publicaties casuïstieken gecompliceerde wonden.
Als wondexpert wordt zij dagelijks geconfronteerd met gecompliceerde wonden waarbij onderliggend lijden en psychologsiche aspecten een grote rol spelen. Nu heeft zij al haar casuïstieken van 2014 - 2015 en 2016 samengebracht in een handzaam boek van 124 pagina's.
Kasia Huisman: De opzet van de deze causïstieken is dat collega's met elkaar kennis en kunde kunnen uitwisselen en dat dit kan leiden tot snellere genezing van deze vaak ernstige wonden.
De prijs per boek is € 35,00 + 3,50 voor verzending. Totaal dus €38,50. Het boek wordt verzonden zodra het bedrag is bijgeschreven op onze bankrekening.
Wilt u nu het boek direct bestellen ga dan naar BESTELLEN BOEK KASIA HUISMAN. Zodra het bedrag op onze bankrekening is bijgeschreven sturen wij u het exemplaar toe.
Een gecompliceerde wond ontstaat als er op een normale manier geen vooruitgang wordt geboekt en de wond niet binnen de 30 dagen is gesloten. Huidige behandelingen zoals vochtige verbanden, frequente wondreiniging zijn niet altijd toereikend om genezing bij patiënten te laten plaats vinden. Skin graft is een methode die gebruikt kan worden om een wond sneller te laten genezen, maar helaas is deze chirurgische techniek meestal pijnlijk en tijdrovend. De technologie die in onderstaande publicatie wordt gebruikt, is een nieuwe methode waarbij alleen de bovenste huidlaag er wordt afgehaald in veel kleinere en gelijkvormige donorgrafts, de ‘cellulotome’ methode. Door deze minimale poliklinische invasieve benadering, ontstaat er minder donorschade en is er weinig tot geen pijn bij de patiënt.
In deze studie wordt een positief effect beschreven, waar met name de patiëntvriendelijkheid en minimaal invasieve methode zonder noodzakelijke anesthesie deze skin graft methode voor veel patiënten een enorm voordeel zal zijn. Acht van de 13 patiënten werden behandeld met dit autograft systeem en er bleek een duidelijke en snellere wondgenezing te ontstaan. Vier van deze patiënten waren volledig genezen in minder dan een maand, aldus de auteur.
De studie kunt u terugvinden in ‘The Cureus Journal of Medical Science’. http://www.cureus.com/articles/5419-clinical-usage-and-economic-effectiveness-of-a-recently-developed-epidermal-autograft-harvesting-system-in-13-chronic-wound-patients-in-a-university-based-wound-center
Biofilm mag zich in een steeds grotere belangstelling verheugen. Niet zo vreemd, want biofilm is immers een veel voorkomende complicatie die vaak leidt tot aanzienlijke vertraging van de wondgenezingstijd. Tegelijkertijd is er nog niet zo veel bekend over biofilm en over de mogelijke invloed daarvan op de genezing van gecompliceerde wonden. Het is daarom goed dat de World Union of Wound Healing Societies (WUWHS) een position document heeft uitgebracht over het management van biofilm. Dit document geeft inzicht inde laatste stand van zaken met betrekking tot de rol van biofilm bij het wondgenezingsproces en het geeft nieuwe inzichten over een verantwoord management van biofilm in de dagelijkse praktijk. Tenslotte wordt in het nieuwe document ook nog stilgestaan bij de meest recente onderzoeken op dit zo belangrijke gebied.
Download dit document
Nederlands is een land van afkortingen en nergens komt dat zo sterk naar voren als in de zorg. Sinds kort is er een mooie nieuwe afkorting bijgekomen, de NVCZ, de Nederlandse Vereniging voor Compressie Zorg. De naam van de nieuwe vereniging maakt volgens voorzitter Ronald Blok duidelijk dat de bandagisten in ons land steeds meer de stap zetten in de richting van compressiespecialisten. R o n a l d B l o k : ‘Die vlag dekt de lading veel beter en met deze nieuwe vereniging willen we dat ook uitdragen. Wij willen met elkaar een sterke belangenorganisatie neerzetten die een goede positie kan innemen richting de overheid, de zorgverzekeraars en richting de andere zorgverleners. En natuurlijk ook heel belangrijk: wij willen compressie zorg ook bij het grote publiek beter op het netvlies krijgen.’
Volgens de Nederlandse wet kunnen een vereniging en een stichting niet samengaan. Een fusie tussen de stichting Sotek en de vereniging Vatek was dus niet mogelijk. Daarom hebben beide partijen besloten verder te gaan als een vereniging. Sotek, de Stichting Ondernemers Therapeutisch Elastische Kousen en Vatek, de Vereniging voor Aanmeters van Therapeutisch Elastische Kousen, gaan dus samen verder. Een mooie ontwikkeling, maar ook wel verrassend want gaat het dan om een organisatie waarbinnen beroepsbeoefenaren en bedrijfsleven gezamenlijk optrekken.
R o n a l d B l o k : ‘Ik vind dat niet zo verrassend. Er was al lang sprake van een grote overlap voor wat betreft belangen en activiteiten. En vergeet niet dat heel veel aanmeters ook ondernemers zijn, want dat zijn heel vaak zzp’ers. Dus onlogisch is het niet en ik denk dat we elkaar binnen deze vereniging alleen maar sterker kunnen maken en onze gemeenschappelijk belangen beter kunnen behartigen. Het is natuurlijk altijd beter om samen op te trekken richting verzekeraars en de overheid en om een duidelijk gezicht richting die partijen te kunnen laten zien. Zo kunnen we de compressie zorg een veel krachtiger profiel geven. Compressietherapie is immers een onmisbaar onderdeel bij de behandeling van ulcera met een veneuze en arteriële component. Dat vraagt om de inzet van gekwalificeerde, professionele zorgverleners. En die zorgverleners hebben op hun beurt weer de ondersteuning van een sterke organisatie nodig. En daar gaan wij voor zorgen.’
Zes jaar geleden organiseerde het vakblad NTVW het jaarlijkse congres met als thema “De multidisciplinaire structuur van wondzorg”. Anno 2016 is datzelfde onderwerp nog steeds bijzonder actueel. Zo actueel dat de tiende editie van het Nationale Multidisciplinaire Congres voor Wondprofessionals de titel “De uitdaging, multidisciplinair samenwerken in wondzorg” meekreeg.
Zonder te overdrijven kan worden gezegd dat de verschillende sprekers meer dan duidelijk maakten dat multidisciplinair werken dan wel een uitdaging is, maar dat er in sommige gevallen wel stevige stappen in die richting zijn gezet. En duidelijk werd ook dat of het nou in de eerste, de anderhalve, de tweede of zelfs de derde lijn is, samenwerking tussen betrokken professionals met respect voor elkaars kennis en kunde de basis vormt voor een succesvolle behandeling van de patiënt. Aan het eind van een boeiende congresdag was dan ook de mooie conclusie dat professionele samenwerking in de zorg weliswaar steeds beter gaat, maar dat het toch nog steeds wel een uitdaging blijft.
De plenaire ochtendsessie werd geopend met een kort en voor het thema van de dag karakteristiek filmpje en daarna spraken twee zwaargewichten uit de UK over samenwerken binnen teams. Professor Richard White, hoogleraar Tissue Viability aan de Universiteit van Worcester, ging in zijn voordacht uitgebreid in op de noodzaak van een multidisciplinaire teambenadering bij wondinfecties. Vervolgens sprak professor Keith Cutting over biofilm en de criteria voor wondinfectie en daarbij legde hij de nadruk op de rol die het multiprofessionele team volgens hem met spelen bij de diagnosticeren van een infectie.
Richard White en Keith Cutting
Het programma van het wondcongres wordt ieder jaar opgeluisterd door een spreker die niet direct uit de wondzorg komt. Dit jaar was gezondheidseconoom professor Wim Groot die in een heldere presentatie zijn visie op het resultaat van tien jaar Zorgverzekeringswet gaf. Geen dorre opsomming van cijfertjes, maar een levendig verhaal over keuzes, mogelijkheden en uitdagingen.
De ochtendsessie werd afgesloten door professor Hilde Beele, onder andere hoofd van de afdeling Wondzorg Centrum, de multidisciplinaire ulcus kliniek van het Universitair Ziekenhuis Gent. Zij gaf haar lezing de titel “Multidisciplinaire samenwerken in een derde lijn setting: luxe of noodzaak?” mee. Het zal duidelijk zijn dat Hilde Beele de multidisciplinaire aanpak als en pure noodzaak ziet om de wondzorg naar een hoger niveau te brengen. Zij liet met een aantal prachtige casuïstieken de noodzaak van deze samenwerking zien.
Wat is bewijs?
Tijdens de middagsessies werd het thema multidisciplinair samenwerken in verschillende zalen verder uitgewerkt. Zo lieten Marina Wiskerke en Marjolein Hetterscheid van Buurtzorg Nederland in hun presentatie zien hoe hun organisatie probeert de wondzorg in de eerste lijn beter te maken. Daarbij werd nadrukkelijk stilgestaan bij de rol van het digitale wonddossier om te komen tot meer effectiviteit en kwaliteit. “Waarom moeilijk doen als het samen kan” was de veelzeggende titel van een presentatie van wondconsulente Karin Groenhuijzen van Wondzorg Arnhem. De meerwaarde van multidisciplinair samenwerken is volgens haar gelukkig al lang geen issue meer.
Kristof Balliu, wondzorgspecialist in het Wondzorgcentrum bij het team Limburg en Vlaams Brabant liet zien dat er bij onze zuiderburen stevige stappen zijn gezet in de richting van meer en betere transmurale wondzorg.
Monique Jacobs, beleidsmedewerker van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, lichtte het plan van haar organisatie toe om te komen tot een snellere genezing van complexe wonden.
Zij zocht nadrukkelijk de discussie met de zaal vanuit het idee dat de invulling van de ambitie om te komen tot gemiddeld een maand snellere wondgenezing moet komen door de professionals in het veld. De afsluitende lezing van consultant Ron Legerstee over Evidence Based Medicine (EBM) en wondzorg was boeiend. Hij maakte op de hem bekende humoristische manier duidelijk dat de wondzorg niets heeft aan de wel zeer eenzijdige nadruk die er wordt gelegd op het belang van geRandomiseerde geControleeerde Trials (RCT’s) om te komen tot bewijs of een product of methode werkt of niet. Door RCT’s aan de top van de bewijspiramide te plaatsen, wordt volkomen onterecht voorbijgegaan aan allerlei andere vormen van bewijs die er binnen de wondzorg wel degelijk zijn. Hij pleit dan ook voor afschaffing van de bewijspiramide en deze te vervangen door een cirkel. Deze interessante benadering zal de komende maanden verder worden uitgewerkt en het NTVW zal deze ontwikkeling op de voet volgen.
De enthousiaste reacties op het tiende Nationaal Multidisciplinair Congres voor Wondprofessionals laat zien dat er in het veld veel behoefte bestaat aan een inhoudelijk sterk congres waar op zoek wordt gegaan naar vernieuwing en verbetering van de wondzorg. Blokkeer daarom nu al vast de datum van het volgende congres met als thema "Goede wondzorg, wat is dat? in uw agenda:
donderdag 12 oktober 2017!
Meer info: www.congreswondzorg.nl
Opnieuw is er een ‘Position Paper complexe wondzorg’ verschenen over wondzorg. Dit keer door Zilveren Kruis de grootste zorgverzekeraar (93.000 wondpatiënten) van de groep Achmea. Het betreft het ‘Inkoopdocument Wondzorg 2017-2018’.
Zilveren Kruis stelt in het document dat ze het volgende wil tot aan 2020:
• Verkorting van de geneestijd van complexe wonden van gemiddeld een maand.
• Knelpunten wegnemen door verbetering van expertise op herkenning, behandeling en verzorging van de wond
• Regierol creëren tijdens het zorgtraject.
• De verzorging van de gecompliceerde wond bij voorkeur in de thuissituatie plaats vindt.
Zilveren Kruis constateert in haar ‘Position Paper complexe wondzorg’ dat de initiatieven om meer regie binnen de wondzorg te krijgen veelal afhankelijk zijn van enthousiaste zorgaanbieders en dat het niet structureel wordt aangepakt. Waar de gemiddelde genezingstijd nu nog ongeveer 14 weken bedraagt, moet het in 2020 zijn teruggebracht tot 9 weken.
Hoe wil Zilveren Kruis dit doen?
Professionele behandelaars moeten worden beloond op betere uitkomsten van de wondzorg. Dus:
• Belonen op procesindicatoren
• Belonen op daadwerkelijke uitkomstindicatoren
• Werken met een regisseur/expert conform vastgestelde criteria
• Samenwerkingsovereenkomst voor de hele keten
• Uitkomsten van de zorg registreren.
Zilveren Kruis zelf koopt in 2020 in op basis van uitkomsten van de wondbehandeling.
Val je buiten de boot?
De vraag is alleen wie er buiten de wondexpertisecentra aan deze eisen kan voldoen. Wat zijn de gevolgen van deze benadering voor de Thuiszorg, Buurtzorg en voor bijvoorbeeld wondverpleegkundigen, huid- en podotherapeuten. Betekent dat als voor deze benadering wordt gekozen er eigenlijk niet tegelijkertijd wordt gezegd dat complexe wondbehandeling buiten de tweede lijn en buiten de anderhalve lijn niet meer wordt vergoed? Staat het niet op gespannen voet met een belangrijke ambitie van Overheid en Zilveren Kruis: het idee om de behandeling van de complexe wond bij voorkeur bij de patiënt thuis te laten gebeuren?
Welke eisen worden gesteld en mag ik wondzorg nu en in de toekomst doen?
Dat is natuurlijk wat iedereen graag wil weten die zijn passie heeft liggen bij de wondzorg. Kom naar het Nationaal multidisciplinair congres voor wondprofessionals op 11 oktober, stel de vragen nu het nog kan.
De Consulenten TEK/bandagisten die betrokken zijn bij de behandeling met compressietherapie van cliënten met oedeem moeten naast het aanmeten van TEK kousen, kundig zijn bij het bepalen en toepassen van compressie en welk verband- en/of hulpmiddel het meest adequaat is. Ook moeten zij hun kennis up-to-date houden, teneinde altijd de juiste zorg te kunnen bieden.
De cursus bestaat uit een theoretisch gedeelte en 4 workshops. Er wordt geoefend met klittenbandsystemen, verbandkousen, kleefzwachtels en traditionele zwachtels.
Daarnaast is er een terugkomdag 30 november 2016 waar de de deelnemers worden getest op hun kennis en vaardigheden die zij op de eerste dag hebben aangeleerd en in de eigen praktijksituatie aantoonbaar zijn toegepast.
Certificaat
Na de cursus is de Consulent TEK een gecertificeerde Consulent Compressietherapie+ en kunnen zij vervolgens kwalitatief herkend worden door de beroepsorganisaties, zorgverzekeraars, cliëntenorganisaties en overheid.
De cursuskosten bedragen € 90,00 exclusief BTW.
Meer informatie over het voorlopig Register en de terugkomdag kunt u vinden op de website van www.vatek.nl en www.novw.org.
Er zijn al Consulenten TEK/ bandagisten die deze extra service al aanbieden maar het is aan te bevelen om gecertificeerd en geregistreerd te zijn als Consulent Compressietherapie+ aangezien dit duidelijk maakt dat u kennis en kunde heeft met zwachtelen.
Heeft u belangstelling voor deze cursus dan kunt u zich aanmelden op de site van de NOVW (kopje AANMELDEN COMPRESSIE THERAPIE+).
Onlangs heeft ConvaTec een nieuwe wondapp ontwikkeld om voor de meest voorkomende complexe wonden een eenvoudige oplossing te bieden binnen het ConvaTec assortiment.
Op de App zijn drie zoekopties te vinden die antwoord geven op de vraag welk wondproduct het meest geschikt is:
1. Indicatie
De meest voorkomende indicaties worden hier besproken (Ulcus Cruris, Skin tear en Decubitus).
Op basis van wel of niet geinfecteerd en de wondvochtproductie, wordt de aanbeveling gedaan.
2. WCS wondmodel
Op basis van het WCS wondmodel (kleur en vochtproductie) wordt de aanbeveling gedaan. Het WCS wondmodel is een wetenschappelijk erkend model en wordt veel gebruikt door wondexperts.
3. Product insteek
Voor de professional die het ConvaTec wondproduct assortiment al goed kent, hebben we de directe mogelijkheid om product te selecteren. Het wondadvies dat wordt gegeven in de app is onderbouwd, de referenties hiervoor staan in de app vermeld.
Je kunt de app gratis downloaden via google play of de app store.
Op 1 mei van dit jaar wordt het voorzitterschap van de NOVW door Ton Lassing overgedragen aan bestuurslid Louk van Doorn, verpleegkundig specialist van het Leids Universitair Medisch Centrum. Bestuurslid Wouter Brekelmans, arts, chef de clinique Alrijne Wondcentrum zal de functie van vice-voorzitter van de NOVW gaan vervullen. Ton Lassing is sinds 2005 de oprichter en tevens de voorzitter geweest van de NOVW.
Ton Lassing: 'Ik ben destijds gestart met Trees Bots, en Fabia Hooykaas. Ik heb mij altijd met veel plezier en passie ingezet voor de wondzorg en zal dit ook voorlopig blijven doen als bestuurslid van de NOVW. Nu vooral op het gebied van media en communicatie. Maar het is goed dat Louk het voorzitterschap nu gaat overnemen. Zo blijft de NOVW toekomst gericht. En laten we eerlijk zijn, er moet nog veel gebeuren. De wondzorg is nog steeds voortdurend in beweging en een beroepsorganisatie is daarbij niet weg te denken. Ik draag het voorzitterschap met een gerust hart over omdat ik zeker weet dat Louk als voorzitter samen met de andere bestuursleden de beroepsorganisatie een goede toekomst gaat geven.'
Louk van Doorn geeft aan dat hij er veel zin in heeft en ziet het voorzitterschap als een uitdaging. Er is nog veel te doen. 'Denk bijvoorbeeld maar aan erkenning van opleiding en de verankering van wondzorg in het medisch domein en het promoten van wetenschappelijk onderzoek. Belangrijke onderwerpen. Zelf ben ik samen met Wouter Brekelmans actief in de wetenschappelijke raad van de EWMA (2016 Bremen en 2017 Amsterdam) waar wij een belangrijke rol willen gaan spelen op Europees gebied in de wondzorg.'
www.novw.org
Het FoamLite van ConvaTec is een dun foam verband met een geperforeerde en luchtdoorlatende filmlaag. Voorzien van een huidvriendelijke zachte silicone plakrand. Het verband is ontwikkeld voor het managen van matige tot niet-exsuderende, complexe en acute wonden.Ze zijn flexibel, bieden bescherming aan wond en wondranden en bieden een omgeving die wondgenezing ondersteunt.
Meer info: www.convatec.nl
GOED NIEUWS! Vanaf nu is het mogelijk om de Feelgood® teensok te bestellen. De Feelgood teensok is, dankzij de toepassing van zilverionen bij het vervaardigen van de Artgentex™ vezels, bij uitstek inzetbaar bij voorvoet- en teenproblemen. Zilverionen van Argentex™ zorgen voor een antimycotische werking en zelfs antibacteriële werking. De Feelgood teensokjes kunnen goed in elk schoeisel gedragen worden. Ook in combinatie met therapeutisch elastische kousen is de Feelgood zeer goed te gebruiken.
Bij de volgende indicaties wordt de Feelgood teensok onder andere ingezet:
• Het bestrijden van licht oedeem in de tenen, overdag en ’s nachts
• Ondersteuning van de therapie erysipelas profilaxe
• Hyperhydrosis
• Hyperkeratose
• Beperking (inter-) digitale clavi
• Hallux valgus bescherming
• Bescherming van de huid bij afwijkende teenvormen zoals ruiter-, hamer- en klauwtenen.
• Basismateriaal onder compressietherapie voor voet en tenen
• Dependancy oedeem bij voorvoet en inplant tenen
De Feelgood teensok wordt geleverd als set van drie paar en is verkrijgbaar in één standaard maat.
Voor meer informatie zie: http://www.varodem.nl/feelgood-bestellen/
UrgoClean Ag is een hydro-reinigend verband dat is gecoat met een zachtklevende TLC Healing Matrix laag (Technology Lipido-Colloïd) geïmpregneerd met zilver. In contact met het wondexsudaat vormt de TLC-Ag laag een gel, waardoor een vochtig wondmilieu ontstaat dat gunstig is voor de wondgenezing.
Meer info
ReadyWrap-compressieverbanden voor onderbeen, knie en bovenbeen. De ReadyWrap compressie bandages zijn bij uitstek geschikt voor zelf-management met professionele begeleiding.
Meer info
UCS Debridement, is volgende Medi Nederland een innovatief wondreinigings- systeem voor het grotendeels pijnloos reinigen en verzorgen van de wond, de wondrand en de wondomgeving.
Meer info
De site www.startwondverzorging.nl is het onbetwiste startpunt voor iedereen die iets wil weten over wondzorg. Of het nu gaat om behandelingen, protocollen, richtlijnen, producten, leveranciers, beroeps gerelateerde organisaties, casuïstiek of de laatste ontwikkelingen in de wondzorg markt. Deze website wordt dagelijks aangevuld met nieuwe informatie. Heeft u zelf ook interessante links, nieuws, of wilt u ook iets schrijven over over een bepaald onderwerp of een andere bijdrage leveren aan de website om deze zo informatief mogelijk te maken, dan zijn uw ideeën van harte welkom. Stuur een mail naar:startwondverzorging@gmail.com
ReadyWrap-compressieverbanden voor onderbeen, knie en bovenbeen. De ReadyWrap compressie bandages zijn bij uitstek geschikt voor zelf-management met professionele begeleiding.
Meer info
(c) 2017 Saffier creatieve communicatie