Op het oog onschuldige verwondingen in huiselijke kring kunnen soms toch de aandacht en zorg van een wonddeskundige nodig hebben. De vinger op deze foto is van een vrouw van drieënzeventig jaar en een kettingrookster. Ze is gebeten door haar kat toen ze het dier onverwacht oppakte, die daarvan schrok. De beet is precies in het kootje van haar wijsvinger en heeft het gewricht en aanhechtingen daarbij beschadigd. De beschadiging in het gewricht wordt operatief hersteld en grondig gereinigd, waarna fysiotherapie volgt om haar te helpen de vinger weer te kunnen buigen en weer volledig te kunnen gebruiken. Voor de operatie is de wijsvinger bovenop het gewricht en aan de onderkant open gemaakt en weer gehecht. Aan de zijkant van het gewricht is een opening ontstaan waaruit wondvocht en pus komt.
Ronald Lau laat in deze casuïstiek zien hoe de genezing van een wond wordt belemmerd door een botontsteking, die later is opgetreden in het gewricht onder de wond, door een bot residu.
De casuïstiek is te lezen in het Nederlands Tijdschrift voor Wondzorg (nr.8 -2019)
Een acute wond is een letsel aan de huid die plotseling optreedt op een plaats met normale, goed doorvoede huid op een specifiek tijdstip door een specifieke gebeurtenis/voorwerp (brand, snijwond, etc.). Acute wonden kunnen overal op het lichaam voorkomen en variëren van oppervlakkige krassen tot diepe wonden, beschadiging van bloedvaten, zenuwen, spieren of andere lichaamsdelen.
Oorzaken van acute wonden
Veel acties kunnen een acute wond veroorzaken, zoals:
• Ruwe oppervlakken schrapen en wrijving op de huid
• Scherpe puntige voorwerpen, zoals een spijker, prikken of prikken in lichaamsweefsel
• Scherpe randen zoals een mes, glas of papier snijden de huid schoon
• Harde klappen door voorwerpen, scheuren het weefsel ruwweg door pure kracht
Soorten acute wonden
Er zijn twee belangrijke soorten van acute wonden: chirurgische en traumatische:
Chirurgische wonden: zijn incisies met opzet gemaakt (tijdens een operatie) door een specialist in het ziekenhuis en zijn precies gesneden. De operatiewond is onder steriele omstandigheden aangebracht en is dus een ideale wond die onder normale omstandigheden probleemloos geneest. Men spreekt van een postoperatieve wondinfectie als de chirurgische wond is geinfecteert. De operatiewond kan worden gesloten (met hechtingen, nietjes of lijm) of worden opengelaten om te genezen.
Traumatische wonden: zijn verwondingen aan de huid en onderliggend weefsel en gevolge van geweld van buitenaf, zoals wrijving of aangebracht met een stomp of scherp voorwerp.
Tot traumatische wonden worden schaafwonden, snijwonden, scheurwonden (skin tears) en penetrerende (perforerende) wonden gerekend (schot- steek- en bijtwonden). Het beoordelen van de diepte en ernst van deze wonden is lastig.