loading...
 
Welke adviesorganen / brancheverenigingen zijn er?
 
Beroeps- en belangenorganisaties Wondbehandeling in binnen- en buitenland.
 
Binnenland

Logo NOVW 1 
NOVW (Nederlandse Organisatie voor Wondprofessionals)
Is de beroepsorganisatie voor ALLE wondprofessionals in de intra- en extramurale gezondheidsheidszorg. De NOVW richt zich vooral op de brede aspecten ten aanzien van de verbetering van de wondzorg, zoals vroegtijdige diagnostiek, transmurale overdracht, registratie, scholing, erkenning van opleiding, eenduidige richtlijnen en protocollen, een eenduidige aanpak. Dit alles om de wondzorg dichter bij de patiënt te krijgen. Met als doel het verkrijgen van tijdwinst bij de behandeling of verzorging, waardoor een wond sneller geneest. 
Logo WCS 
WCS Woundcare Consultant Society  
Het WCS Kenniscentrum Wondzorg heeft als doel het kennisniveau van professionals in de gezondheidszorg te verhogen, om daarmee de kwaliteit van de wond- en huidzorg te verbeteren. De WCS tracht dit doel onder meer te bereiken door het organiseren van cursussen, congressen, symposia, bijscholingen en lezingen. Maar ook door het het uitgeven van publicaties (WCS Nieuws en het WCS Wondenboek).
www.wcs.nl
 
NDVD (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie) 
Is de beroepsvereniging van de Nederlandse dermatologen. De doelstelling van de vereniging is de bevordering van de studie van huidziekten. Naast wetenschappelijke activiteiten en allerlei organisatorische aspecten zoals de belangenbehartiging van haar leden, heeft de NVDV ook een publiek doel, namelijk om mensen te informeren over het voorkomen van en de achtergronden achter huidaandoeningen. Dit doet zij door uitgifte van publicaties, folders, of via informatie op de website.
 
Logo Wondplatform
Wondplatform Nederland
Het Wondplatform is opgericht op 15 april 2010 waarin partijen betrokken bij de wondzorg in Nederland samen werken aan een aantal gezamenlijke doelen. 
www.wondplatform.nl
 
V&VN Wondconsulenten
V&VN staat voor Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. Zij zijn de beroepsvereniging van en voor verpleegkundigen en verzorgenden.
 
Buitenland


logo EWMA 
EWMA (Europese Wound Management Association)
De (EWMA) werd opgericht in 1991 en is een overkoepelende organisatie in Europa die verenigingen op wondgebied koppelen en wondprofessional en organisaties die geïnteresseerd zijn in wondbehandeling samen brengt.
Meer info EWMA
 

EPUAP (European Pressure Ulcer Advisory Panel)
 
 
 
 

De site www.startwondverzorging.nl is het onbetwiste startpunt voor iedereen die iets wil weten over wondzorg. Of het nu gaat om behandelingen, protocollen, richtlijnen, producten, leveranciers, beroeps gerelateerde organisaties, casuïstiek of de laatste ontwikkelingen in de wondzorg markt. Deze website wordt dagelijks aangevuld met nieuwe informatie. Heeft u zelf ook interessante links, nieuws, of wilt u ook iets schrijven over over een bepaald onderwerp of een andere bijdrage leveren aan de website om deze zo informatief mogelijk te maken, dan zijn uw ideeën van harte welkom. Stuur een mail naar:startwondverzorging@gmail.com

Wondbehandelingen

Hyperbare zuurstoftherapie


Duikboot
Hyperbare geneeskunde is al lang geen noviteit meer, al doet de hyperpressiekamer, of tank, zoals men de behandelruimte ook wel noemt, soms wat futuristisch aan. De associatie met een duikboot is snel gemaakt, en hoewel er bij deze behandeling geen sprake is van water en duiken, is die link helemaal niet vreemd. Hyperbare geneeskunde vindt zijn oorsprong in de behandeling van medische aandoeningen als gevolg van langdurig verblijf onder water. Veel artsen die hyperbare therapie toepassen, hebben een achtergrond als duikarts.

Hyperbare zuurstoftherapie tank


Hyperbare zuuurstoftherapie1Doel
Het doel van hyperbare zuurstofbehandeling is dat door het inademen van 100% zuurstof onder druk, de concentratie zuurstof in het lichaam 12,5 maal vergroot wordt. Hyperbare zuurstoftherapie wordt ingezet om bepaalde probleemwonden en bepaalde infecties te genezen. De wonden zijn veelal ontstaan na de bestraling van kanker, diabetes of meer in het algemeen, wonden die zijn ontstaan door een slechte doorbloeding. Na bestraling zal het aanmaken van nieuwe haarvaatjes door de extra zuurstoftoevoer worden gestimuleerd.

Logistiek
Behandeling in 'de tank' is voor patiënten die geen beste gezondheid hebben geen optie als ze daarvoor ver moeten reizen. Voor een diabetische voet, om maar even bij dit voorbeeld te blijven, zijn doorgaans 30 tot 40 behandelingen noodzakelijk van dagelijks twee uur in de tank. Zo een behandeling moet dus dicht bij de patiënt voor handen zijn, anders is het niet haalbaar. Toch wordt de behandeling voor veel mensen steeds beter bereikbaar.

Hperbare-zuurstofBehandelcentra Hyperbare Geneeskunde

IvHG (Instituut voor Hyperbare Geneeskunde)
Rotterdam, Hoogeveen, Arnhem en Waalwijk

Da Vinci kliniek
Geldrop

AMC
Amsterdam

MCHZ (Medisch Centrum voor Hyperbare Zuurstoftherapie)
Goes

HZCR (Hyperbaar Zuurstof Centrum Rijnmond)
Zwijndrecht

Antonius Hypercare
Sneek

Hyperbaar Geneeskundig Centrum
Rijswijk

Dit zijn momenteel de behandelcentras die bij ons bekend zijn. Mochten er nog centras ontbreken in dit lijstje, laat het ons dan weten (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Vereniging
Nederlandse Vereniging voor Hyperbare Geneeskunde

Links
Man bijt hond (uit 2010) volgt een bonte groep mensen die elke dag bij elkaar komt in de Tank. Sommigen zijn ernstig ziek, anderen hebben moeilijk geneesbare wonden. De zuurstof en hoge druk in de tank zijn hun laatste hoop op genezing.


Hyperbare zuurstoftherpie voor wondgenezing (World Wide Wounds 2001)
Undersea and Hyperbaric Medical Society (UHMS)


Laatst bijgewerkt (26-01-2015)

  • Filters
Image is not available
Image is not available
Image is not available

Organisaties, Skin Split Graft, Full thickness graft, richtlijnen, preventie....

Image is not available
Image is not available
Image is not available

Incontinentie-gerelateerde dermatitis, vochtletsel, preventie, AD matrassen....

Image is not available

Preventie, compressietherapie,
TEK...

Image is not available

Podotherapeut, Medisch pedicure, preventie, richtlijnen en protocollen...

Gecompliceerde wonden

Slider