Meest bekeken blog

Ton Lassing
30 juli 2020
EBM
De discussie over de mondkapjes laait steeds meer op. Wel of geen mondkapjes is momenteel een dageli...
Ron Legerstee
31 juli 2020
Algemeen
Persconferentie 29 juli 2020: 18.00 u.Jaap van Dissel (RIVM)"200.000 personen moeten tenminste een w...
Dr. Mark Hinkes
23 augustus 2020
Tips
Verhalen uit de interdisciplinaire kliniek, door Dr. Mark Hinkes Maggy is diabetesconsulente in een ...
Ton Lassing
21 september 2020
Opinie
Laatst was ik op bezoek bij vrienden. Ik was er nog nooit geweest. De weg er naar toe was smal, hobb...

Welkom bij de Blog


Bloggers

Dr. Mark Hinkes
1 bericht
Dr. Mark Hinkes, DPM, is een van Amerika's toon...
Ron Legerstee
5 berichten
Consultant Wound Healing & Tissue Repair at...
Ton Lassing
10 berichten
Redacteur Nederland Tijdschrift Voor Wondzorg, ...

Laatste Blog

08 juli 2021
Algemeen
Water heeft de mens door de eeuwen altijd gefascineerd. Eb en vloed zijn het gevolg van de aantrekkingskracht van de maan op het water. Over zee konden we menig nieuw land ontdekken. Water is zelfs een levensbehoefte....

Van Redactie

Het ‘geld’ kan beter worden besteed aan andere belangrijkere onderzoeken

Gerard Pasterkamp is hoogleraar experimentele cardiologie UMC Utrecht en startte een veelbelovend onderzoek naar de relatie tussen bloedplaatjes en hartkwalen. Het onderzoek toont aan dat bloedplaatjes informatie bevatten over de ontwikkeling van kanker. Hij wilde dat ook uitzoeken of dit gold voor hart- en vaatziekten. Met die kennis zou er dan een test gemaakt kunnen worden of een patiënt met pijn op de borst iets aan zijn hart heeft en/of het van onschuldige aard is. 

In eerste instantie leek het er op dat die bloedplaatjes daar inderdaad informatie over hadden. Maar na anderhalf jaar van zijn onderzoek bleek dat niet het geval te zijn. De subsidie die hij daarvoor had gekregen van 1.3 miljoen euro van de Hartstichting had hij dus eigenlijk niet helemaal nodig. Daarom besloot Pasterkamp die subsidie terug te geven aan de Hartsstichting. Dit omdat hij vond dat het geld dan beter besteed kon worden aan andere belangrijkere onderzoeken. Ja u hoort het goed! Een pluim voor Gerard Pasterkamp. Want het is uitzonderlijk dat subsidie wordt terug gegeven. Of we kunnen zeggen eigenlijk nooit! ZonMw geeft aan dat zij niet financieren op basis van resultaten maar alleen op kwaliteit van onderzoeksvoorstellen. Als er een onderzoek wordt beëindigd is dat meestal door de subsidieverstrekker. Pasterkamp kwam op het idee om de subsidie terug te geven door zijn studiereis in Amerika. Hij geeft aan dat het heel normaal is in Amerika dat een onderzoeksproject wordt stopgezet. Men noemt het daar ‘Killing a project’.  Men ‘viert’ daar het stoppen van een project omdat er met zo’n ‘pijnlijk besluit’ weer geld vrijkomt voor onderzoeksprogramma’s met meer potentie.  

Het is in geval van Pasterkamp moedig dat hij dat wel doet en ik weet zeker dat er nog een aantal geldslurpende onderzoeken lopen waarvan het beter is dat ze worden gestopt. Ik hoop alleen dat die onderzoekers dan net zo moedig zijn als Pasterkamp.

Uit:  De Volkskrant, wetenschap, een wetenschapper die zijn subsidie teruggeeft is zeldzaam. Waarom is ‘killing a project’ zo moeilijk? pag. 22, 23, za, 21 nov. 2020.

Ondersteboven op de onderkant van het wateroppervl...
Lezen, lezen, lezen
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 30 juli 2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.startwondverzorging.nl/CONTENT/