Meest bekeken blog

Ton Lassing
30 juli 2020
EBM
De discussie over de mondkapjes laait steeds meer op. Wel of geen mondkapjes is momenteel een dageli...
Ron Legerstee
31 juli 2020
Algemeen
Persconferentie 29 juli 2020: 18.00 u.Jaap van Dissel (RIVM)"200.000 personen moeten tenminste een w...
Dr. Mark Hinkes
23 augustus 2020
Tips
Verhalen uit de interdisciplinaire kliniek, door Dr. Mark Hinkes Maggy is diabetesconsulente in een ...
Ton Lassing
21 september 2020
Opinie
Laatst was ik op bezoek bij vrienden. Ik was er nog nooit geweest. De weg er naar toe was smal, hobb...

Welkom bij de Blog


Bloggers

Dr. Mark Hinkes
1 bericht
Dr. Mark Hinkes, DPM, is een van Amerika's toon...
Ron Legerstee
5 berichten
Consultant Wound Healing & Tissue Repair at...
Ton Lassing
10 berichten
Redacteur Nederland Tijdschrift Voor Wondzorg, ...

Laatste Blog

08 juli 2021
Algemeen
Water heeft de mens door de eeuwen altijd gefascineerd. Eb en vloed zijn het gevolg van de aantrekkingskracht van de maan op het water. Over zee konden we menig nieuw land ontdekken. Water is zelfs een levensbehoefte....

Van Redactie

Ondersteboven op de onderkant van het wateroppervlak

Water heeft de mens door de eeuwen altijd gefascineerd. Eb en vloed zijn het gevolg van de aantrekkingskracht van de maan op het water. Over zee konden we menig nieuw land ontdekken. Water is zelfs een levensbehoefte.


onderste boven in waterDe moleculen van het water zijn sterk. Twee glazen plaatjes met water er tussen hechten heel sterk aan elkaar en kunnen zelf kilo’s dragen. Mensen op het water voelen zich machtig en vaak onaantastbaar, denk maar zeezeilers, kitesurfers of waterskiërs en ze tarten de zee. Maar altijd is daar voor nodig snelheid om je voor te bewegen zodat we niet door het water zakken en zwemmend ons hoofd boven het water moeten houden..

Wat ons maar matig lukte was op het water lopen. Echt lopen op water was alleen voorbehouden aan Jezus. Maar ja, hij was de profeet, de messias de ideale leider. De enige die hem een beetje nadoen is de familie Hydrometridae, met het schrijvertje en de geelgerande watertor en niet te vergeten de Gerridae. De laatste is ook bekend als de schaatsrijder, die iedereen op sloten of plassen wel eens heeft gezien. 1 Maar met de familie Hydrophilidae is het te bizar voor woorden. Hij wordt nu genoemd de 'Australische waterkever', die ondersteboven op de onderkant van het wateroppervlak zich voortbeweegt en onlangs werd ontdekt door John Gould uit Australië die onderzoek doet naar diergedrag. Ook hij wist niet wat hij zag. 2.

In zijn ontdekking 3 zag hij dat de kever in staat was om te rusten en zich daarna omkeerde en in rechte lijn langs het oppervlak bewoog zonder het oppervlak erboven te doorboren. De pootjes staken daarbij voorzichtig in het wateroppervlak, zonder dat de oppervlakte spanning werd verbroken. Voor hem was dit het bewijs dat de waterkever direct op de onderkant van het wateroppervlak rust en loopt. 4  Wat kunnen we nog veel van de natuur leren.

Ik zie het al helemaal voor mij binnenkort kitesurfing op de Olymische Spelen, op de onderkant van het wateroppervlak. Dat zou wat zijn?


1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Spinnende_waterkevers
2. https://www.newcastle.edu.au/profile/john-gould
3. Hal, G, De Volkskrant 7 juli, 2021.: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/vreemder-zelfs-dan-jezus-een-australische-kever-loopt-niet-op-maar-in-water~b5137099/
4. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/eth.13203

Het ‘geld’ kan beter worden besteed aan andere bel...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 30 juli 2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.startwondverzorging.nl/CONTENT/