Decubitus linker bilplooi

previous arrow
next arrow
Slider

Madentherapie


De gunstige effeambroise-parecten van de toepassing van maden in wonden werd ontdekt in 1557, door Ambrosius Paré. Maden werden namelijk tot in de vorige eeuw al gebruikt bij het schoonmaken van wonden. Deze maden laten het levende weefsel intact en eten het dode vlees.

Door de komst van antibiotica (penicilline) in 1930, maakte de maden relatief overbodig. Maar doordat er in de jaren 80 bleek dat veel mensen niet meer goed reageerde op antibiotica en dus de resistentie tegen antibiotica toenam staan de maden weer in de belangstelling van onderzoekers en artsen.

Het was Ronald Sherman die in 1989 de de behandeling met madentherapie herontdekte. Sindsdien kreeg de behandeling met steriele maden (MDT: Maggot Debridement Therapy, is een engelse afkorting) een steeds grotere vlucht in Nederland.


Lucilia sericata

Lucilia sericata1

Wanneer de temperatuur in de lente en de zomer oploopt en ook de luchtvochtigheid hoger wordt zal je overal de blauw-groene vlieg, genaamd de Lucilia sericata tegen komen. Deze vliegen worden ook wel de strontvliegen genoemd. De vlieg kan zo’n 300 eitjes per keer leggen. Ze legt haar eitjes op warme en vochtige plaatsen. De larven die uit deze eieren komen zijn de maden. Je komt ze bijvoorbeeld tegen in je vuilcontainer (etensresten). Maden worden daardoor ook gezien als ‘vies’. Maar dat maden heel nuttig kunnen zijn bij ernstige wonden, begrijpen velen niet.

Levenscyclus Lucilia Sericata

Bij biologisch debridement met behulp van de Lucilia Sericata wordt gebruik gemaakt van het larven stadium.

Diabetes
Mensen met diabetes kunnen onder andere te maken krijgen met gezondheidsproblemen, waaronder neuropathie, of schade aan de zenuwen, die vaak voorkomt in de benen en voeten. Te hoge bloedglucosewaarde of roken kunnen bij diabetici problemen geven aan de bloedsomloop. De bloedvaten worden hard en smal, belemmeren circulatie van zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen naar de voeten. Ook onbehandeld eelt op de voeten van diabetici kunnen zich ontwikkelen tot open wonden die bekend staat als zweren. Als deze zweren niet snel en effectief worden behandeld, kan er infectie ontstaan.

MadentherapieOm diabetische voet ulcera te behandelen en infecties te bestrijden, moet zoveel mogelijk dood weefsel (necrose) rondom de wond worden verwijderd waardoor er een betere doorbloeding van de wond ontstaat. Vooral grijs/witte necrose en gele wonden kunnen gemakkelijk worden gereinigd om vervolgens granulatievorming te bevorderen.

Dit kan o.a. dus door middel van madentherapie (biologische debridement). Maden kunnen de wondgenezing bevorderen maar niet altijd komt de wondgenezing met maden goed op gang. Als de toestand verslechtert of infectie zich verspreidt, kan de enige toevlucht zijn amputatie van de tenen, voet of zelfs het hele onderbeen.

www.woundcarecenter.com
In deze video, worden er honderden kleine larven op een geïnfecteerde wond van een diabetespatiënt toegepast.
https://www.youtube.com/watch?v=DGDAa28zDQI

  • Filters
  • Schakel naar raster layout
  • Schakel naar tabel layout
Categorie: Debridement
Leverancier: BiologiQ
Aantal maal bekeken: 501

Biochirurgische behandeling van een genecrotiseerde wond met behulp van steriele maden.