Acute wonden


Een acute wond is een letsel aan de huid die plotseling optreedt op een plaats met normale, goed doorvoede huid op een specifiek tijdstip door een specifieke gebeurtenis/voorwerp (brand, snijwond, etc.). Acute wonden kunnen overal op het lichaam voorkomen en variëren van oppervlakkige krassen tot diepe wonden, beschadiging van bloedvaten, zenuwen, spieren of andere lichaamsdelen.

Oorzaken van acute wonden
Veel acties kunnen een acute wond veroorzaken, zoals:

  • Ruwe oppervlakken schrapen en wrijving op de huid
  • Scherpe puntige voorwerpen, zoals een spijker, prikken of prikken in lichaamsweefsel
  • Scherpe randen zoals een mes, glas of papier snijden de huid schoon
  • Harde klappen door voorwerpen, scheuren het weefsel ruwweg door pure kracht

Soorten acute wonden
Er zijn twee belangrijke soorten van acute wonden: chirurgische en traumatische:

Chirurgische wonden: zijn incisies met opzet gemaakt (tijdens een operatie) door een specialist in het ziekenhuis en zijn precies gesneden. De operatiewond is onder steriele omstandigheden aangebracht en is dus een ideale wond die onder normale omstandigheden probleemloos geneest. Men spreekt van een postoperatieve wondinfectie als de chirurgische wond is geinfecteert. De operatiewond kan worden gesloten (met hechtingen, nietjes of lijm) of worden opengelaten om te genezen. 

Traumatische wonden: zijn verwondingen aan de huid en onderliggend weefsel en gevolge van geweld van buitenaf, zoals wrijving of aangebracht met een stomp of scherp voorwerp.

Tot traumatische wonden worden schaafwonden, snijwonden, scheurwonden (skin tears) en penetrerende (perforerende) wonden gerekend (schot- steek- en bijtwonden). Het beoordelen van de diepte en ernst van deze wonden is lastig.

  • Filters