Ligondersteuningen en matrassen


Drukreducerende systemen (drukverlagende matrassen) spelen een belangrijke rol bij de preventie en de behandeling van decubitus. Hoe lager de druk uitgeoefend op het lichaam (tissue interface druk) hoe kleiner het risico om decubitus te ontwikkelen. Alle druk­verlagende systemen hebben als eigenschap dat het contactoppervlak van het lichaam met de onderlaag zo groot mogelijk wordt gemaakt. Hoe groter het oppervlak dat wordt ondersteund (verspreiding van de druk) hoe lager de druk op de individuele punten. Dit principe verklaart waarom het zitten van een patiënt op een windring slecht is: de druk op de lichaamsdelen binnenin de ring is weliswaar minder, maar het lichaamsgewicht van de patiënt is hetzelfde gebleven en daarmee wordt de druk op de randen van de windring groter, met daarmee juist een verhoogd decubitusrisico.

Drukreducerende systemen (drukverlagende matrassen)  

Statische matrassen:
 

Standaard foam/schuim ziekenhuismatras

Koudschuimmatras
Koudschuim matrassen kenmerken zich door de uitstekende elasticiteit.
De celstructuur van deze matras is open en geeft samen met de profilering een uitstekende luchtcirculatie en ventilatie.
Wat zijn koudschuimmatrassen?

Traagschuimmatras

Traagschuimmatras


Traagschuim is een visco-elastisch polyurethaanschuim en wordt zachter door warmte. Het traagschuimmatras is opgebouwd uit meerdere lagen waarvan het traagschuim bovenop ligt. Traagschuim werkt malvormend en drukverlagend en geeft dus nauwelijks ondersteuning. Het past zich aan en zorgt ervoor dat er geen druk op het lichaam ontstaat. Preventief kan een traagschuimmatras worden gebruikt.

Alles over traagschuim

Oplegmatrassen
Oplegmatrassen zijn dunne matrassen die op een bestaand matras geplaatst kunnen worden om zodoende het bestaande matras zachter te maken en voor een betere gewichtsverspreideing te zorgen. Opleg matrassen die ingezet worden ter voorkoming van decubitus worden in de regel van visco elastisch materiaal (traagschuim) gemaakt.

Vezelmatras
Een vezelmatras heeft geen drukverdelend en/of drukopheffend effect.

Watermatras
Het watermatras heeft een drukreducerend effect maar er zitten enkele nadelen aan dit matras.
De stugge hoes van het watermatras verhoogt de druk en schuifkracht.
Risico op afkoeling van de patiënt.
Het gewicht van het matras.
Verminderde mobiliteit van de patiënt. Het vraagt veel inspanning voor het verplegend personeel om de patiënt van houding te veranderen (vooral in een zijligging van 30 graden).

Operatiematras
Operatietafelmatrassen van traagschuim met een hoge densiteit fixeren de patiënt maar kunnen niet worden ingezet in het kader van decubitus preventie. Operatietafelmatrassen van gel kunnen ook niet worden aanbevolen in het kader van decubitus preventie. Gelmatrassen scoren onvoldoende om het drukoppervlak te vergroten en zodoende de druk te doen verminderen.


Drukopheffende systemen (druk opheffen / verplaatsen)  

Dynamische systemen: (elektrisch aangedreven luchtmatrassen):

Luchtmatras
Luchtmatras, matras met een luchtkern biedt grote voordelen ten opzichte van de meeste matrassen. Deze matrassen zijn zeer hygiënisch en zelf harder of zachter te maken met behulp van een elektrische luchtunit. Ook komt er geen ligkuil in dit type matras, waardoor de levensduur lang is. Een combinatie met een traagschuim, koudschuim of latex talalay toplaag biedt een zeer goed ligcomfort. De uitgebreide systemen worden vaak in zorginstellingen gebruikt en noemt men ook wel alternerende systemen, waarbij de luchtbanen om en om worden gevuld met lucht. Deze lucht circuleert continu en geeft het zogenaamde wisseldrukeffect.

Low air loss matras

Het low air loss matras is een anti-decubitusmatras met aaneen geschakelde luchtkussens. Deze luchtkussens worden door de aan het voeteneinde van het bed bevestigde elektrische unit gevuld gehouden. Een optimaal low air loss systeem heeft een opbrengst van 200 liter per minuut. Het principe van low air loss is dat de luchtkussens kleine gaatjes bevatten waardoor de steeds ingevoerde lucht langzaam ontsnapt. De constante luchtstroom rond de patiënt is goed voor de huidconditie.

Air-fluidised systeem
Deze matrassen zorgen ervoor dat de druk zo goed mogelijk wordt verdeeld, waardoor het beschadigde gebied rust krijgt en de kans krijgt te herstellen. In verschillende gerandomiseerde,gecontroleerde onderzoeken is aangetoond dat de uitkomsten voor genezing bij patiënten met decubitus categorie III en IV die op een air fluidised systeem worden behandeld beter zijn dan bij gebruik van standaard bedden, van foammatrassen en van niet met lucht gefluïdiseerde ligsystemen.   

Een drukreductie van 20-30% wordt waargenomen in verschillende lichaamshoudingen bij proefpersonen op een traagschuimmatras (traagschuim wordt ook wel visco-elastische polyethyleen-urethaanmatras genoemd).
(Defloor T. Het effect van de houding en de matras op het ontstaan van drukletsels. Verpleegkunde 1997; 12(3): 140-149. Willems P. Het drukreducerend effect van schuimrubber matrassen. Niet gepubliceerde Eindverhandeling K.U.Leuven.)    

De hoes van een matras is van grote invloed op het druk- reducerend vermogen van een matras. Met name een gebrek aan elasticiteit beperkt de drukreductie.

Het hangmat-effect (“hammock-effect”) kan ontstaan bij een strak gespannen ondersteuningsvlak. Dit veroorzaakt zowel een verhoogde druk als meer schuif­krachten, met daardoor een verhoogd risico op het ontstaan van decubitus.

Dit principe geldt ook voor strak gespannen lakens. Lakens behoren dan ook niet te zijn aangetrokken of ingestopt, overigens zonder dat er plooien ontstaan die op zich weer door lokale drukverhoging decubitus bevorderend werken. Hoezen zowel als lakens behoren glad te zijn; hoe lager de frictie coëfficiënt, hoe lager de optredende schuifkrachten zullen zijn. De eigenschappen van de hoes zijn ook bepalend voor de mate van waterdamp doorlaatbaarheid en van de warmteafvoer.

  Naam Omschrijving
TheraKair Visio


Het TheraKair Visio matrasvervangende systeem is een geavanceerd Low Air Loss therapiesysteem, dat is ontwikkeld om decubitus te voorkomen en te behandelen door de verdeling van de druk, het microklimaat van de huid en oedeem te reguleren.

 

Arise APM

Het Arise™ APM systeem met alternerende therapie is ontwikkeld om de best mogelijke patiëntenzorg te bieden op het gebied van decubituspreventie, wondgenezing en pijnreductie.

APEX Domus 3

Domus 3 is een licht dynamisch matrasvervangend anti-decubitus systeem voor gebruikers met een matig tot gemiddeld risico op decubitus.

PEARLS
Door het innovatieve Air Fluidisedzorgsysteem genezen wonden sneller.