Schoenen en decubitus


Jarenlang is er veel over decubituspreventie gepubliceerd en zijn decubitus richtlijnen verbeterd en aangepast, maar nog steeds zijn er te weinig publicaties over preventie van de voet(hiel) bij decubitus.

Er zijn verschillende plaatsen op het lichaam die extra gevoelig zijn voor decubitus en dat geldt zeker voor de hiel. In de praktijk is er te weinig aandacht voor preventie van decubitus door middel van goed schoeisel. Dit is wel het geval bij een diabetische voet waar men snel wordt doorverwezen naar een orthopedisch schoenmaker. Men concentreert zich bij decubitus voornamelijk op het behandelen van decubitus wonden. Maar hoe zit het met de oorzaak? Hoe zit het met de schoenen? En hoe kunnen we het een en ander voorkomen? Wat we wel zien zijn nieuwe ontwikkelingen in decubitus van fabrikanten die matrassen leveren, antidecubitus kussens maar nu gelukkig ook producten voor het ontlasten van de voet, bijvoorbeeld achillespees, enkel.

Decubitus voetDecubitus op de hiel (categorie 3) en een decubitus ulcera op de 2e teen (Digit II Pedis) naast de grote teen