Het gebeurt niet vaak. Maar er is een nieuw Nederlands bedrijf en dat kondigt aan dat er een nieuw product aankomt voor de wondzorg. Het chemisch product wat als eerste is ontwikkeld heet ‘Debrichem’. Het middel is een een gel die hydrateert voor eenmalig gebruik, met sterke uitdrogende eigenschappen. Het is bedoeld voor plaatselijke toepassing op een geïnfecteerde wond. Het mag maximaal 60 seconden in de wond blijven zitten. Daarna de gel verwijderen en kan de wond worden gereinigd met een vloeistof (steriel water of een zoutoplossing). Na het reinigen kan het overige necrotische debris dat nog in de wond aanwezig is worden verwijderd. 

Debrichem DEBx medical1

Dr. Bert Quint (eigenaar van DEBx): ‘Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat biofilm van de tanden kan worden verwijderd met een waterige oplossing van fenolsulfonzuur/zwavelzuur met uitdrogende eigenschappen. Op basis van dit principe is de gel ontwikkeld.
Om een goed beeld te krijgen van de werking van dit middel hebben wij eerst gezamenlijk een publicatie in het medisch tijdschrift Wounds gepubliceerd “Restarting the Healing Process of Chronic Wounds Using a Novel Desiccant: A Prospective Case Series”, Daarin beschrijven wij als auteurs hoe deze nieuw ontwikkelde debridement vloeistof met zijn uitdrogende eigenschappen de  biofilm en infectie gemakkelijk en snel verwijdert uit het wondbed. In deze studie constateerden wij een volledige granulatie van alle behandelde wonden binnen 12 weken.'

Het product is binnenkort verkrijgbaar in Nederland.
Wilt u meer weten lees het NTVW nr. 2-2021. Heeft u nog geen abonnement ga dan naar: https://lnkd.in/eH9h33f