Granulatieweefsel wordt tijdens het proces van wondgenezing aangemaakt om de wond te vullen. Als granulatieweefsel boven het niveau van de gezonde huid uitkomt, spreken we van hyper­granulatie.

Hypergranulatie vertraagt echter de wondgenezing doordat de epitheelrand er niet goed overheen kan groeien. In dat geval kan het epitheel niet sluiten over de wond en moet men de hypergranulatie verwijderen. Hierbij is het belangrijk om de oorzaak van hypergranulatie te onderzoeken. Oorzaken van het ontstaan van hypergranulatie kunnen zijn dat men te lang doorbehandeld heeft met granulatieweefsel-­bevorderende middelen, door een infectie, irritatie van een vreemd lichaam (van bijvoorbeeld verbandvezels of hechtingen), externe wrijving (door suprapubisch katheter waarbij de katheter constant wrijving maakt op de huid met als gevolge een ontstekingsreactie) en allergenen.

Hypergranulatie
Een teveel aan granulatieweefsel dat boven het oppervlak van het wondbed uitkomt en daardoor de genezing belemmert. 

Chirurgisch kan men de hypergranulatie curetteren (wegschrapen) of aanstippen met zilvernitraat of met lokale corticosteroïden behandelen. Kenmerken van hypergranulatie zijn rood brokkelig, glanzend weefsel boven het niveau van de omliggende huid. Het komt voor bij bijvoorbeeld brandwonden, veneuze wonden en doorligwonden. 

Het hele artikel over de behandeling van granulatie is te lezen in het Nederlands Tijdschrift voor Wondzorg (juni/juli nummer 8)

Bron:
Ilse van Der Werf, Jacqueline van Dijk. De behandeling van hypergranulatie. Ned Tijdschr Voor Wondzorg. 2021;16(6/7):6-11.
Foto: Dr. Elena Conde MD, Phd, Dermatologist, Hospital Universitario Infanta Leonor, Madrid