Debridement is een fundamentele stap
bij het behandelen van alle
chronische en acute wonden.

Negatieve druktherapie
Hyperbare
zuurstoftherapie
compressietherapie
Compressietherapie uitgevoerd op de juiste manier kan de genezing van ulcus cruris bevorderen en de kwaliteit van leven van de patiënt verbeteren.
previous arrow
next arrow
Slider

Wondbehandelingen

Compressietherapie


Compressietherapie betekent letterlijk 'drukbehandeling'. Het bestaat uit een aantal technieken waardoor de veneuze en lymfatische circulatie van de extremiteiten wordt verbeterd. In de praktijk wordt vaak gesproken van ambulante compressie, omdat het samengaan van de comprimerende werking van het aangelegde verband en de pompwerking van de spieren het beoogde resultaat tot stand brengt. Er is inzicht noodzakelijk in de materialen waarmee men compressietherapie kan uitvoeren. Vandaar dat informatie en advies belangrijk zijn om de patiënt kunnen motiveren tot educatie.

 

Compressietherapie

Zwachtelen of compressietherapie wordt toegepast bij:

  • Gevolgen van onvoldoende werking van de bloedvaten (Veneuze insufficiëntie).
  • Vochtophoping (oedeem), ontstaan door slecht werkende aders, hartproblemen, wondroos of immobiliteit.
  • Behandelen open beenwond (veneus ulcus cruris).
  • Tegengaan van een “dikke arm” (lymfoedeem) na behandeling voor borstkanker
  • Voorkomen van trombose in de benen (diep veneuze trombose).
  • Dichtspuiten spataderen (sclerocompressie).

Veneuze / arteriële ulcera
Veneuze / arteriële ulercera vormen een belangrijk gezondheidsprobleem en de sleutel tot het succesvol behandelen, ligt in het gebruik van compressietherapie. Verschillende factoren kunnen echter de goede resultaten van van compressietherapie beïnvloeden. De grote variëteit aan aan beschikbare compressiesystemen, verschillen in terminologie en onvoldoende kennis van de effecten van druk onder het verband, leiden nogal eens tot verwarring en ineffectieve zorg. Daarbij komt dat er veel patiënten zijn die een behandeling nodig hebben die niet in de studieboeken voorkomt. Dit zorgt voor praktische uitdagingen bij de toepassing van compressietherapie.


Compressietherapie uitgevoerd op de juiste manier kan de genezing van ulcus cruris bevorderen en de kwaliteit van leven van de patiënt verbeteren.

Compressie is het direct uitoefenen van druk op een ledemaat, waardoor oedeem (vochtophoping) vermindert en de bloedtoevoer richting het hart bevordert.

Compressie heeft invloed op het veneuze, arteriële en lymfatische systeem.Compressietherapie kan op de volgende manieren worden toegepast

Met behulp van verbanden, hetzij elastische (korte-rek of lange-rek zwachtels).
De druk- en rekkracht bepaalt de keuze voor een korte rek zwachtel of een lange rek zwachtel. Wanneer een patiënt stil zit en niet beweegt is er een lage druk onder het verband dit wordt 'de rustdruk' genoemd. Zodra de patiënt gaat lopen spant de kuit aan en wordt deze korter en dikker. Hierdoor wordt de druk in het verband hoger omdat het verband minder mee rekt dan de omvangstijging van het been (de werkdruk). Na het ontspannen van de kuit wordt deze uiteraard weer langer en minder dik. Wanneer een patiënt loopt is de druk dus niet regelmatig. Dat is anders als de patiënt constant in ruste is. Belangrijk is bij het zwachtelen met korte of lange rek, dus de bepaling van 'werkdruk' of 'rustdruk'. Het verschil tussen de werkdruk en de rustdruk noemt men effectieve druk.

Niet-elastische verbanden (o.a. gipsverband, zinklijmverband of een klittenband verband).

Met behulp van Therapeutische Elastische Kousen (TEK’s).
Patiënten met oedeem in de voeten of benen, varices, enz. raadt men gewoonlijk aan druk- of therapeutische elastische kousen te dragen. Deze kousen zijn echter moeilijk aan en uit te trekken. Door de druk van buitenaf die therapeutische elastische kousen uitoefenen op de venen, verhoogt de veneuze stroomsnelheid en word reflux (terugstroming van het bloed) voorkomen. Samen met de ondersteuning van de spieren bij het stappen, verhinderen TEK (verdere) ontwikkeling van veneuze insufficiëntie.


Ten slotte kan compressie ook pneumatisch met behulp van compressiepompen worden gegeven.

De hoeveelheid druk

Compressietherapie hoeveelheid druk
Compressie, het direct uitoefenen van druk op een ledemaat wordt gemeten in mmHg (millimeter kwikdruk). Samengevat kunnen we dus zeggen dat in de praktijk de druk onder het verband verschillend is. Meestal het laagst wanneer de patiënt ligt (rustdruk), en het hoogst wanneer de patiënt actief is (werkdruk).
Er komen internationale verschillen voor bij de classificatie van druk. De laatste tijd wordt de volgende standaard gehanteerd (WUWHS)

licht (> 20mmHG), matig (20 - 40 mmHG), sterk (40 - 60 mmHg en zeer sterk (> 60 mmHG).

 

Er zijn verschillende soorten zwachtels, die om verschillende technieken vragen (zie hieronder)

 

  • Filters
  • Schakel naar raster layout
  • Schakel naar tabel layout
Leverancier: Essity
Aantal maal bekeken: 446

JOBST FarrowWrap: aanpasbaar klittenbandsysteem met korte-rek.