Geheugenproblemen bij het ouder worden zijn een normaal verschijnsel. Het maakt functioneren wat lastiger en mensen kunnen het vertrouwen in zichzelf en de wereld om hen heen geleidelijk aan wat verliezen. Iets anders is het als er sprake is van dementie, niet te verwarren met depressie, wat onder ouderen ook nogal eens voorkomt. Ongeveer één op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Hiermee wordt dementie in Nederland volksziekte nummer 1. In Nederland zijn er meer dan 250.000 mensen met dementie en dat aantal zal in de toekomst fors toenemen. Dementie kan de wondzorg voor uitdagingen plaatsen, maar met enige kennis van de aandoening en wat die voor de patiënt betekent kun je toch ook resultaat boeken. Dat resultaat zal misschien niet altijd volledige genezing zijn, maar een beloop waar zorgvrager en zorgverlener zich goed bij voelen.
De patiënt kan niet altijd goede feedback geven en het is moeilijk om goed uit te leggen wat er moet gebeuren en waarom.
Gedragsverandering bij dementie
Mensen met dementie verdwalen langzaam in zichzelf, ze kunnen niet meer terugvallen op emoties en kennis uit het verleden en raken daardoor in de war of raken in paniek omdat ze het overzicht en de controle verliezen. Dat kan zich uiten in onrustig gedrag, agressief gedrag, prikkelbaar gedrag en ontremd of ongepast gedrag. Vaak zijn deze vormen van gedrag gericht naar de vaste mensen rondom de patiënt.
Wat is dementie
Onder de noemer dementie vallen ruim vijftig aandoeningen of ziekten die de hersenen beschadigen, waardoor deze minder goed werken. Het verloop verschilt per persoon, soms gaat het snel en soms leven mensen nog heel lang een redelijk gewoon leven. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast kennen we vasculaire dementie, dementie bij de ziekte van Parkinson en dementie op basis van alcoholmisbruik, tumor cerebri of ‘normal pressure hydrocephalus’. Naast vergeetachtigheid kunnen mensen met dementie last hebben van een verminderd besef van tijd en plaats, het beoordelen van situaties, moeite met taal en problemen met de dagelijkse handelingen. Vaak trekken mensen met dementie zich terug uit sociale activiteiten. (bron: www.samendementievriendelijk.nl)
Materiaalkeuze
Naast de juiste benadering kan materiaalkeuze ook helpen bij een zo goed mogelijke afstemming op de situatie van de patiënt met dementie voor een behandeling op maat. Wonddeskundige Guy Duboccage uit België geeft in onderstaande casuïstiek een voorbeeld hiervan.