Skin Split Graft


Een huidtransplantatie wordt toegepast bij weefseldefecten (wonden) die niet meer te sluiten zijn met hechtingen. Een weefseldefect kan onder andere ontstaan door een trauma of na het wegnemen van een tumor. Een huidtransplantatie wordt ook wel een ‘thiersch-plastiek’ of een ‘split-skin graft’ genoemd.


De operatie
Tijdens de operatie snijdt de plastisch chirurg met een soort kaasschaaf een dun laagje van de huid (het transplantaat). Over het algemeen wordt hiervoor huid van het bovenbeen gebruikt. Er ontstaat een schaafwond, die spontaan zal genezen. Deze schaafwond wordt de donorplaats genoemd.

 
Een dun laagje huid wordt er van het bovenbeen gehaald.
Video Split skin graft (Oncolex)

 Skin Split graft

Video Spit skin graft (Dr. Thomas McClellan)


De schaafwond wordt met een plastic folie afgedekt. Het huidtransplantaat gaat door een soort molen waardoor het een honingraatstructuur krijgt. Hierdoor wordt het oppervlak van het transplantaat sterk vergroot zodat een veel groter gebied met het huidtransplantaat bedekt kan worden (dit groeit later dicht). Ook kan wondvocht makkelijk afvloeien door de open structuur. De plastisch chirurg legt het huidtransplantaat nu op het weefseldefect en zet het met kleine nietjes vast, zodat het niet kan verschuiven. Daarna wordt een beschermend verband aangelegd.


  • Filters