Blaren

 
Blaren (bulla) zijn oppervlakkige blaasjes en blazen in de huid. Ze zijn gevuld met helder vocht. Meestal zitten ze op plaatsen die aan te veel wrijving hebben blootgestaan.

Ook een blaar is een wond. We kennen we maar al te goed van de beelden die we elk jaar weer op de tv zien van de Nijmeegse vierdaagse.

Banner blaren
 
Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse (2017) zijn er door vrijwilligers
van het Rode Kruis 16.551 blaren doorgeprikt.


Blaren ontstaan wanneer een deel van de huid erg veel wrijving te voorduren krijgt, bijvoorbeeld bij oncomfortabele schoenen. Vooral als de huid vochtig is, ontstaan snel blaren. Eerst ontstaat op die plaats een rode plek. Als de wrijving daarna toch blijft bestaan, ontstaat een holte met vocht. Ook kan een blaar ontstaan wanneer de huid aan hitte is blootgesteld.

Soorten blaren
Er zijn dus verschillende typen blaren te onderscheiden die door verschillende oorzaken kunnen ontstaan. 

Drukblaar (wrijvingsblaar, waterblaar)
Dit is de meest bekende en komt het vaakst voor. Ontstaat door constante wrijving of druk door bijvoorbeeld knellende schoenen of kleding dat schuurt langs de huid.

Brandblaar
Dit zijn pijnlijke blaasjes die op de huid ontstaan, die zich vullen met vocht, ontstaan door contact met extreme hitte of kou. Een brandblaar is een tweedegraads brandwonden mogen niet worden doorgeprikt. Bij brandblaren is vooral het koelen van de blaar belangrijk.

Bloedblaar
Is in feite een diepe drukblaar. Een bloedblaar is vaak de meest pijnlijke variant. Ook zijn ze moeilijk te behandelen. Het gaat door een bloedvat heen, waardoor de blaar zich vult met bloed. Een bloedblaar mag nooit zelf doorgeprikt worden. Het risico op infectie is groot en de blaar kan ongecontroleerd gaan bloeden.

Blaren voorkomen
Om blaren te voorkomen is het belangrijk dat de wrijving in de schoen zo klein mogelijk wordt. Het volgende is daarom belangrijk:

  • goede schoenen
  • sokken zonder naden
  • voetverzorging

Wat te doen bij een (open) blaar

Gesloten blaar
Een blaar hoeft niet altijd te worden behandeld. Wanneer iemand last heeft van een blaar dan is het beste om de huid intact te laten. De blaar zal dan vanzelf indrogen.
Maar wanneer iemand er veel last van ondervindt dan is een bezoek aan een pedicure of medisch pedicure aan te raden. Bij aanhoudende pijnklachten als gevolg van de blaar kan er voor worden gekozen om de blaar open te maken. Dit mag alleen bij blaren die zijn ontstaan door overmatige wrijving en als er geen sprake is van een onderliggende aandoening. Om gevaar van infectie te voorkomen wordt het gebied rondom de blaar gedesinfecteerd. Vervolgens maakt de behandelaar met een steriel mesje een kleine opening en wordt het vocht met een steriel gaasje uit de blaar gedrukt. Het aanwezige vocht dient goed te worden verwijderd waardoor de blaar zal indrogen en de huid zal herstellen. Om risico op infectie te voorkomen mag de losse huid niet worden verwijderd. Hierna dient de blaar afgeplakt te worden met huidvriendelijke materialen. De pijnklachten zullen hierna snel zijn verdwenen
af.

Open blaren
Bij een open blaar moet de wond worden schoongemaakt en worden afgdekt met een steriel verband of pleister.
Belangrijk is dat het verband ruim over de blaar zit, er geen plooien in zitten en niet kan gaan schuiven. Na een dag kan je het verband vervangen.

In deze video wordt binnen een minuut uitgelegd hoe je een open of een gesloten blaar het beste kunt behandelen:
EHBO - Blaar behandelen | Rode Kruis.

Het doorprikken van een gesloten blaar
Wanneer wordt besloten om de blaar zelf door te prikken dan is het volgende belangrijk:

  • Was uw handen voor en na het behandelen van de blaar.
  • Ontsmet de huid voor en na het doorpikken met een huidontsmettingsmiddel.
  • Prik de gesloten blaar door met een steriele naald of bloedlancet.
  • Druk de blaar leeg met een wattenstaafje of gaasje en vang het vocht op met een gaasje.
  • Dek de blaar steriel of zo schoon mogelijk af.Nijmeegse 4 daagse
De 104e Vierdaagse vindt plaats van 20 t/m 23 juli 2021.
Wat de gevolgen van de coronamaatregelen zullen zijn voor de komende editie van de Vierdaagse is op dit moment nog niet duidelijk.


Meer info
www.InfoNu.nl
www.betadine.nl
ProVoet

Interessante links:
Blisters: Pictures, Causes, Treatment, and Prevention (healthline.com)
WCW: Draining a Blister on a Septic Foot
 (video wound care window)

Vierdaagse

https://www.4daagse.nl/nl/
Alle tips op een rij voor een goede voorbereiding op de Vierdaagse Nijmegen


Geraadpleegde bronnen:
www.ehbo.nl
NOS
Provoet

  • Filters