De basisstructuur van de huid beschermt ons levenslang tegen invloeden van buitenaf en houdt bovendien ons inwendige milieu intact en constant. De hierna volgende uitgebreide uiteenzetting over de menselijke huid doet deze voorkomen als een soort superheld. Deze status is terecht maar helaas voorwaardelijk.

De huid kan al haar functies én die ook alle tegelijk namelijk alleen uitvoeren wanneer deze intact is. De kwetsbaarheid van dit grootste orgaan wordt duidelijk wanneer kwalijke invloeden van binnenuit of van buitenaf kunnen inwerken op dit weefsel. De schade die dan ontstaat tast het functioneren van de huid onmiddellijk aan. Hoge leeftijd, het proces van veroudering, huidaandoeningen, bijkomende ziekten en omgevingsfactoren bemoeilijken het herstellend vermogen van de huid. Kleeflagen van tape, pleisters of verbanden kunnen onbedoelde schade toebrengen. De patiënt heeft dan ook alle belang bij een scherp observerende professional die bij iedere gelegenheid nagaat hoe de conditie van de huid is en zich daarbij bijvoorbeeld afvraagt of het risico bestaat op stuktrekken van zeer dunne huid (skintear). Een professional die bij de keuze van het type kleeflaag (zoals (poly-)acrylaat, siliconen, wel of geen latex) rekening houdt met de ingeschatte risico’s voor de patiënt. De huid is nu eenmaal kwetsbaar, en iedere patiënt heeft er één.

Dit artikel over de kwetsbare huid is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Wondzorg (NTVW) en geschreven door drs. Ron Legerstee, Consultant Wound Healing & Tissue Repair en Ton Lassing, redacteur NTVW - oktober 2020. 

Meer info over de huid