'Et nous avons presque fini avec le débridement’ zegt de Fransman tegen zijn vrouw als de schoonmaak heeft plaats gevonden in hun huis. Kortom we zijn klaar met schoonmaken. In eerste instantie denk je dan dat het woord debridement het beste overeenkomt met het woord schoonmaken van een wond. Maar schoonmaken betekent nog niet opruimen. Het woord debridement in de wondzorg is dus eigenlijk niet schoonmaken maar meer het opheffen van blokkades van de wondgenezing zoals dood weefsel, verwijderen van bot, geïnfecteerd en verontreinigd weefsel uit een wond. (1)

Debridement1 startwondverzorging

Debridement2 startwondverzorging

Debridement3 startwondverzorging 

Waarom is debridement zo belangrijk?
Na het uitvoeren van een diagnose 'waarom stagneert een wond?', kunnen we vaststellen dat debridement een belangrijke rol speelt in de wondgenezing.

  • Debridement is absoluut noodzakelijk en een vaste procedure voor wondgenezing.
  • Debridement speelt een cruciale rol in de behandeling van zowel acute als gecompliceerde wonden
  • Debridement geeft nieuwe mogelijkheden en biedt uitzicht op wondgenezing.
  • Een ieder de zijn focus legt op wondgenezing zal inzien dat debridement ALTIJD moet worden toegepast ondanks andere behandelingen van wondzorg.
  • Met debridement creeer je een positieve situatie.

Het ondersteunt dus verschillende doeleinden, die te maken hebben met de behandelingen van wondzorg.

Wondbedpreparatie
Hoewel debridement maar een klein onderdeel is van het voorbereiden van een wond naar wondgenezing, is het dus essentieel voor een goede wondbedpreparatie. Met het woord wondbedpreparatie wilde men aangeven dat het gaat om de totale aanpak van een wond. Dat gaat dus veel verder dan alleen het zorgen voor weefsels door het verwijderen van ongewenste weefsel of andere zaken in de wond die er niet thuishoren. Het gaat om het wondbed, de wondranden en de huid rondom de wond en uiteraard vooral om de algehele toestand van de patiënt zelf. De combinatie van deze factoren bepaalt immers of een wond goed of juist heel moeilijk of misschien wel helemaal niet kan genezen.

Meer info
We onderscheiden zes technieken voor debridement


Referentie
(1) Oxford English Dictionary. 
Available from: http://oxforddictionaries.com