Drukkledij


Vele mensen krijgen intens te maken met brandwonden. Ofwel kennen zij iemand uit hun omgeving ofwel lopen zij zelf brandwonden op. Zich verbranden, is een erg ingrijpende gebeurtenis met een enorme impact op het leven van het slachtoffer. Het slachtoffer is immers voor de rest van zijn leven door zijn brandwonden gebrandmerkt!

De weg naar genezing is voor de patiënt vaak lang en moeizaam. Het revalidatieproces omvat vaak het dragen van ‘drukkledij’. Drukkledij is een nauwzittende, goed aansluitende, op maat gemaakte, elastische kledij die voldoet aan de anatomie v/h brandwondenslachtoffer. Het ene doel van druktherapie is een overproductie van littekenweefsel te voorkomen. Het andere doel is een verdere ontwikkeling van het litteken remmen door het uitoefenen van druk. Met als gevolg dat het litteken eerder tot rust komt, de felle kleur van de huid verbleekt en het litteken vlakker wordt. Druktherapie wordt ook gebruikt om oedeem te beperken of te bestrijden.

Compressiekledij is enerzijds geïndiceerd voor brandwonden die langer dan drie weken nodig hebben om spontaan te genezen en anderzijds voor transplantatiegebieden. Een goed resultaat kan na een half jaar bereikt zijn, maar het kan ook veel langer duren. Het is aan te raden om de drukkleding drieëntwintig tot vierentwintig uur per dag te dragen. Het dragen van een drukpak loopt niet altijd van een leien dakje.

Lees meer "druklediij onder de loep"

Bron: Ostijn, A., ‘Drukkledij onder de loep: een beschrijvend onderzoek bij brandwondenpatiënten, naar de gevolgen van het dragen van drukkledij‘, Katho, academiejaar 2006-2007.

  • Filters
  • Schakel naar raster layout
  • Schakel naar tabel layout
  Naam Omschrijving Categorie Leverancier
Cicatrex

Thuasne produceert onder de merknaam Cicatrex® drukkleding op maat.

Drukkledij