Een ander woord voor de voetproblemen bij mensen met diabetes is diabetische voet. Diabetes zorgt voor aantasting van de bloedvaten. Die raken beschadigd en de hele kleine bloedvaten (de haarvaatjes) kunnen zelfs dichtslibben. De bloedsomloop is daardoor niet meer goed. Bij het ontstaan van een diabetische voet gebeurt er nog wat anders. De zenuwen raken beschadigd (neuropathie) omdat de bloedglucose te vaak te hoog is geweest. Dit leidt tot minder gevoel in de voeten. Pijnprikkels worden niet meer gevoeld en wondjes dus niet meer opgemerkt. Een simpel wondje kan ongemerkt uitgroeien tot een ontsteking en een zweer (ulcus).
Door minder gevoel in de voeten kunnen mensen ook in een andere houding gaan lopen. Dat kan op den duur leiden tot vormafwijkingen van voeten, drukplekken en ontstekingen, die vaak ongemerkt onder een eeltplek kunnen ontstaan.
Mensen met diabetes hebben een moeilijker wondgenezing. Mocht behandeling van de wond niet aanslaan, dan moet in het ergste geval een teen, een voet of zelfs grote delen van het been geamputeerd worden.
Bij drukplekken, eeltvorming op de voeten, problemen met het gevoel (neuropathie), problemen met de bloedvaten (ischemie) of als men eerder een wond of amputatie heeft gehad is het raadzaam om naar een huisarts te gaan. De huisarts zal dan doorverwijzen naar een specialist op het gebied van voeten. Dit kan zijn naar een medisch pedicure met diabetes aantekening of naar een diabetes podotherapeut.
Neuropatische wonden.
Dit zijn wonden die ontstaan op basis van een verstoring van het gevoel in de voet door zenuw beschadiging (neuropathie).
Dit zijn wonden die ontstaan op basis van een verstoring van de bloedtoevoer (ischemie, zuurstof tekort).
Neuro-ischemische wonden.
Dit zijn wonden die ontstaan op basis van een verstoring van het gevoel gecombineerd met een verstoring van de bloedtoevoer.
Mensen met diabetes en een chronische wond, hebben dikwijls tekenen van een infectie. De combinatie infectie en tekort aan bloedtoevoer in een diabetische wond is gevaarlijk. Dit dient zo spoedig als mogelijk in een multidisciplinair team behandeld te worden. De behandeling bestaat uit het snel starten van antibiotica. Een kweek moet afgenomen worden om te bepalen of de keuze voor het antibiotica juist is.
Multidisciplinair
Om een diabetische voet aan te pakken is een gestructureerde organisatie nodig die goed moet worden ingevuld door alle professionals wil er goed samengewerkt kunnen worden. Het niet goed samenwerken tussen verschillende disciplines is dus heel slecht voor de patiënt. Vandaar dat er heel wat standaarden zijn ontwikkeld, die een bijdrage kunnen leveren aan de behandeling van de diabetische voet. Het meest belangrijke document daarin is momenteel de ‘International Consensus of the Diabetic foot’.
Een publicatie waarbij 45 deskundigen zoals artsen, chirurgen, huisartsen, verpleegkundigen en podotherapeuten uit 23 landen betrokken zijn. Het is dus een internationale consensus en wordt door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) ondersteund.
Afb: Meerdere disciplines die betrokken zijn bij de behandeling van de diabetische voet
Geraadpleegde bronnen:
Diabetische voeten, digitaal informatie centrum
Nederlands Tijdschrift voor Wondzorg
Nuttige links
Vragen over diabetes
Diabetische voeten,