In maart/april konden we via media en andere kanalen zien wat de consequenties waren van het dragen van maskers bij behandelaars en bij het gebruik op de IC van COVID-19 patiënten.In maart/april konden we via media en andere kanalen zien wat de consequenties waren van het dragen van maskers bij behandelaars en bij het gebruik op de IC van COVID-19 patiënten. Er is geen etiologie van decubitus nodig om te begrijpen welke fysieke krachten aan het werk zijn, die leiden tot decubitus onder het gezichtsmasker. Druk, schuifkrachten, wrijving en verandering van klimaat zorgen voor gezichtsblessures op het zachte weefsel. De meeste maskers die worden gebruikt op de IC zijn de nauwsluitende maskers. Bijvoorbeeld een N-95 masker.

N 95 masker N-95 masker

Het N-95 masker werd destijds regelmatig gebruikt om de gezondheidsrisico’s bij verschillende virussen terug te brengen tot een verantwoord risico. Het masker werd alleen gebruikt indien nodig. Maar met deze explosie aan patiënten op de IC ligt het nu anders. Het vaak achter elkaar blijven doorgaan zorgt ervoor dat het masker lang op het gezicht blijft zitten. Mogelijk is er nog te weinig kennis hoe lang een N-95 gezichtsmasker precies en verantwoord kan worden gedragen. Maar uit de beschadigingen op de huid van een behandelaar blijkt dat te lang gebruik stevige schade kan veroorzaken.
Misschien is het niet mogelijk om letsels te voorkomen rondom de neus en jukbeenderen door de N95-maskers en is mogelijk niet volledig te vermijden, vanwege de noodzaak van een goede afdichting en de materialen die daarvoor worden gebruikt. De ernst van de verwonding kan wel tot een minimum worden beperkt door goede huidverzorgingsprotocollen toe te passen en de druk van het masker tijdens werkuren weg te nemen.
In een interessant en leeswaardig artikel van Wounds International geeft Joyce Black, Professor, College of Nursing, University of Nebraska Medical Center, Omaha, US in10 punten voor u aan hoe u de huid kan voorbereiden op het dragen van het COVID-95 masker en hoe u zo goed mogelijk de huid kan beschermen tegen de schurende werking van het masker. U kunt dit artikel downloaden, zie onderstaande link.

Downloaden dit artikel