Meest bekeken blog

Ton Lassing
30 juli 2020
EBM
De discussie over de mondkapjes laait steeds meer op. Wel of geen mondkapjes is momenteel een dageli...
Ron Legerstee
31 juli 2020
Algemeen
Persconferentie 29 juli 2020: 18.00 u.Jaap van Dissel (RIVM)"200.000 personen moeten tenminste een w...
Dr. Mark Hinkes
23 augustus 2020
Tips
Verhalen uit de interdisciplinaire kliniek, door Dr. Mark Hinkes Maggy is diabetesconsulente in een ...
Ton Lassing
21 september 2020
Opinie
Laatst was ik op bezoek bij vrienden. Ik was er nog nooit geweest. De weg er naar toe was smal, hobb...

Welkom bij de Blog


Bloggers

Dr. Mark Hinkes
1 bericht
Dr. Mark Hinkes, DPM, is een van Amerika's toon...
Ron Legerstee
5 berichten
Consultant Wound Healing & Tissue Repair at...
Ton Lassing
10 berichten
Redacteur Nederland Tijdschrift Voor Wondzorg, ...

Laatste Blog

08 juli 2021
Algemeen
Water heeft de mens door de eeuwen altijd gefascineerd. Eb en vloed zijn het gevolg van de aantrekkingskracht van de maan op het water. Over zee konden we menig nieuw land ontdekken. Water is zelfs een levensbehoefte....

Van Redactie

Hoe kan het dat bepaalde mensen uitmaken wat we straks nog wel of niet aan zorg krijgen?

Heeft u een idee? Waarschijnlijk niet? Is dit wel eenvoudig uit te leggen. Jazeker, dat wel als u deze inleiding tenminste wilt lezen met de 10 vragen. Here we go. (ca. 8 minuten lezen)


Inleiding:
Als je vraagt aan mensen wat zij het meest belangrijk vinden zegt iedereen 'mijn gezondheid'. Dus daar willen wij best allemaal voor betalen. Omdat we met elkaar betalen hebben we daar met z'n allen ook wat over te zeggen denkt u misschien? Maar is dat zo? Iedereen die in Nederland woont of werkt heeft verplicht een basisverzekering voor zorg (basispakket, huisarts, ziekenhuis of apotheek) af te sluiten. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit.
In het kort hebben wij recht op: 'medisch noodzakelijke zorg. Oeps, we weten allemaal het mag wat kosten maar dan heb je ook wat. En…. hebben we er wat over te zeggen. Nee natuurlijk niet dat bepaalt nou weer onze overheid. En daar gaat dit alles nu specifiek over.

1. Zinnige en niet zinnige zorg
Want we gaan het hebben over zinnige en niet zinnige zorg, maar ze bedoelen eigenlijk, wel bewezen effectief of niet bewezen effectief.

2. Wat is zinnige of niet zinnige zorg?
Iedereen in Nederland heeft dus volgens de overheid recht op zinnige zorg en dat wordt zo uitgelegd door het Nederlands Zorg Instituut
Zorg is zinnig wanneer die voor elke patiënt noodzakelijk en bewezen effectief is .... dit samen met patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars wat nodig is om de zorg te verbeteren en onnodige behandelingen en kosten te vermijden.


3. Wie zijn de drie groepen die ons daarin vertegenwoordigen?

Voor de zorgverleners zijn dat:

V&VN, Federatie Medisch Specialisten, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, Zelfstandige Klinieken Nederland

Voor de patiënten zijn dat:

de Patiëntenfederatie

Voor de zorgverzekeraars is dat:

Zorgverzekeraars Nederland

Voor de Overheid zijn dat:

Ministerie VWS, Zorginstituut Nederland (want die heeft alles geïnitieerd) en zijn daar al in 2013 mee begonnen. Het programma heet: Zorgevaluatie en Gepast Gebruik ZE&GG vloeit voort uit het Hoofdlijnenakkoord (HLA) Medisch-Specialistische Zorg 2019-2022.


4. Wie zorgt er voor de patiënten in Nederland?
Dat is de
Patiëntenfederatie Nederland, die maakt zich sterk voor alle mensen die zorg nodig hebben en geeft patiënten een stem in de spreekkamer, in de politiek, bij de zorgverzekeraar en in het nieuws. Maar liefst 68 personen en 6 Raad van toezicht personen staan klaar voor iedere patiënt. Deze organisatie moet onze stem mee laten wegen bij de zorgverleners, zorgverzekeraars en ministerie. De federatie vertegenwoordigd weer 200 patiëntenorganisaties. De omzet van de federatie is ca. 13 miljoen en komt uit subsidie, contributies, projecten en overige baten. Wel even gekeken of er iets staat over zinnige of niet zinnige zorg. Maar daar is niets over te vinden.

5. Wie moet dat doen en gaat het bepalen?
Hiervoor is gevraagd door het Zorg Intituut Nederland Prof. dr. Sjoerd Repping* die is gestart op 1 februari 2019 als kwartiermaker, voorzitter van het landelijke programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik ZE&GG. Hij was voorheen hoofd van het centrum voor voortplantingsgeneeskunde aan het AMC. Tja, dat was heel iets anders. Het programma is een samenwerkingsverband van alle partijen in de medisch-specialistische zorg. Hij is ook verbonden aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA) en hij is strategisch adviseur van de Raad van Bestuur van Amsterdam UMC.

6. Hoe brengt hij zijn verhaal?
Volgens Prof. dr. Repping toont een artikel in de New England Journal of Medicine dat de ene behandeling beter werkt dan de andere en dat leidt tot een blije onderzoeker, maar verder gebeurt er weinig. En dat wil Repping toch echt anders.
Hij schets dat de huidige situatie 'een massief blok' is, met concurrentie in plaats van samenwerking, met vaststaande protocollen, met verkeerde financiële prikkels die zorgen voor meer behandelingen. Het is zo simpel zegt hij: 'Zorg waarvan je weet dat het werkt. Moet je doen. Als het níet werkt, moet je het niet doen. En als je niet weet óf het werkt, moet je dat uitzoeken'. Briljant!

7. Hoe legt Prof dr. Repping het in verschillende media uit?
Als een vastomlijnd verhaal over 'gepast gebruik' wat wel meerwaarde heeft en geen meerwaarde. Door evaluatieonderzoek en het implementeren van gepast gebruik maakt je volgens de experts de zorg continu kwalitatief beter. Het geeft houvast voor artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals en leidt tot meer duidelijkheid in de behandelingen van patiënten. Bovendien zorgt het ervoor dat de zorguitgaven en de behandelaars in de zorg zo optimaal mogelijk worden ingezet. Weer dus briljant!
Vandaar de voortdurende mediacampagnes van Prof. Dr. Repping in kranten, tijdschriften radio en tv om ons te tonen, hoe hij dit ziet, en waarom hij dit alles zo belangrijk vindt.

Onlangs heeft Repping het weer eens opnieuw uitgelegd op NPO 1 met de titel: Hoe houden we de zorg betaalbaar in de toekomst'. De interviewer Hans van der Steeg van de NPO had zich goed voorbereid maar Prof. Dr. Repping ziet kans met zijn zwoele, sexy stem als een volleerd radioman een stroom van algoritmische woorden er uit te strooien, zonder het woord 'ehhh' te zeggen, alsof je het in programma Word door de computer laat lezen. De interviewer raakt daarom al snel de weg kwijt. Aan het einde zegt de interviewer. 'Vindt u het leuk', daarmee doelend op deze uitdaging. Repping: 'Ontzettend'. Van der Steeg: 'Kijk dat dacht ik al, u lacht er ook een beetje bij. ik dank u wel.'
Het interview duurde ca. 12 minuten en in die tijd wist hij 2600 woorden te produceren. Wij hebben dit interview exact voor u op papier gezet en dat vindt u in deze andere Blog. Bepaal zelf maar wat u vindt. Wilt u Prof. Dr. Repping zelf horen op de NPO, dat kan ook klik dan op deze link: https://www.nporadio1.nl/dit-is-de-dag/onderwerpen/62667-2020-08-02-hoe-houden-we-de-zorg-betaalbaar-in-de-toekomst

8. Hoe bepalen zij nou wat zinnig of niet zinnige zorg is.
Dat is wat natuurlijk is bewezen en direct zinnig. Maar hoe bewijs je iets en wat is zinnig? Van Dale zegt: 'bij zijn volle verstand, redelijk denkend'. Laten we daar maar van uitgaan.
Natuurlijk we hebben volgens de verzamelde experts, daarvoor de evidence based piramide, waar RCTs en meta-analyses volgens hen hoogste bewijs is. Verdere bewijs telt niet zo mee, zoals bijvoorbeeld ervaringsdeskundige patiënt, expert-opinion, klinische blik en opgebouwde ervaring en nog veel meer. Nee dat is niet zo belangrijk want dat is niet wetenschappelijk onderbouwd.
Daarbij is het Overheid van overtuigd dat we over 5 jaar de zorg niet meer kunnen betalen. Natuurlijk dat werd ook 5 jaar geleden gezegd en het functioneert nog steeds ook al kost het meer geld. Maar dat maakt niet uit misschien is het goed omdat elke 5 jaar het herhalen. En Corona dan? Ja dat kost wat meer maar ook daarop heeft Repping een antwoord.

9. Waarom is er zo weinig interesse van behandelaars in deze ontwikkeling?
Dat komt omdat ze zoveel mogelijk algemene informatie geven maar niet precies uitleggen wat ze doen. Hierdoor kunnen we niet meepraten en nauwelijks tegengas geven en laten we eerlijk zijn als we niet snappen wat ze aan het doen zijn gaat alles boven ons hoofd plaats vinden. Tenzij we ons massaal verdiepen ons er tegen verweren. Maar ziet u dat gebeuren? Nu blijven zij bepalen wat zinnig of onzinnig is, wat bewezen of niet bewezen is en houden zij zich aan RCTs en meta-analyses als hoogste bewijs en zijn alle andere vormen van bewijs geen optie. Later zegt u dan misschien hé vroeger was dat er toch wel? Ja, dan moet ik zeggen dat was vroeger.

10. Maar nu even terug naar de titel van deze blog: Hoe kan het dat bepaalde mensen uitmaken wat we straks nog wel of niet aan zorg krijgen?
U moet nu even out of the box denken. Dus denken op hoog niveau. Het hoogste niveau is waar in de avond de  vuurhaard staat met knapperende houtjes en waar iedereen tevreden is en onder het genot van een drankje bij elkaar zit te mummelen hoe goed ze het doen. Naast de haard staat een grote ronde subsidiepot en iedereen die een sigaar uit het doosje mag nemen van Repping hoort bij de groep. Naast de haard ligt een grote grijze kater genaamd 'Overheid' knorrend te slapen in zijn mandje. Hij kijkt naar het groepje en knijpt nog eens een oogje dicht en denkt 'ik geloof dat het wel goed gaat'. Als iemand wat wil weten dan moeten ze mij maar mailen. Wij zijn altijd bereid, zoals wij het zien, jullie het uit te leggen roept iedereen mij na. Ik ga weer naar beneden. De deur valt in het zware slot. Zachtjes verdwijn ik in de nacht en overweeg of ik nog wat ga schrijven aan mijn Blog.

Welterusten tot de volgende keer.

* Opleiding: Maas Waal college, Universiteit Amsterdam, Master's Degree , Medical Biology, Harvard Business School, Executive leadership Healthcare, Universiteit Amsterdam, Dr of Phylosophy Medicine.
Loopbaan: Chair Dutch Society for Clinical Embyology, Member of the Young Academy, Vice Chairman NVOG, Director Of Amsterdam Reproduction & Development, Chair of the leading the Change Program bij de Stichting Zorgevaluatie met als doel: de evidence-based medicine vergroten door het uitvoeren van projecten voor evaluatie van de gezondheidszorg waarbij bewijsmateriaal in de klinische praktijk kan worden geïmplanteerd.

Interview NPO 1 met Prof. dr. Repping radio op 2 a...
Gelijkwaardigheid in de klinische praktijk
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 27 september 2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.startwondverzorging.nl/CONTENT/