Meest bekeken blog

Ton Lassing
30 juli 2020
EBM
De discussie over de mondkapjes laait steeds meer op. Wel of geen mondkapjes is momenteel een dageli...
Ron Legerstee
31 juli 2020
Algemeen
Persconferentie 29 juli 2020: 18.00 u.Jaap van Dissel (RIVM)"200.000 personen moeten tenminste een w...
Dr. Mark Hinkes
23 augustus 2020
Tips
Verhalen uit de interdisciplinaire kliniek, door Dr. Mark Hinkes Maggy is diabetesconsulente in een ...
Ton Lassing
21 september 2020
Opinie
Laatst was ik op bezoek bij vrienden. Ik was er nog nooit geweest. De weg er naar toe was smal, hobb...

Welkom bij de Blog


Bloggers

Dr. Mark Hinkes
1 bericht
Dr. Mark Hinkes, DPM, is een van Amerika's toon...
Ron Legerstee
5 berichten
Consultant Wound Healing & Tissue Repair at...
Ton Lassing
10 berichten
Redacteur Nederland Tijdschrift Voor Wondzorg, ...

Laatste Blog

08 juli 2021
Algemeen
Water heeft de mens door de eeuwen altijd gefascineerd. Eb en vloed zijn het gevolg van de aantrekkingskracht van de maan op het water. Over zee konden we menig nieuw land ontdekken. Water is zelfs een levensbehoefte....

Van Redactie

Advies, waar, wanneer en loopt het niet dood?

dode weg

Laatst was ik op bezoek bij vrienden. Ik was er nog nooit geweest. De weg er naar toe was smal, hobbelig en ze hadden mij verteld dat het een doodlopende weg was en dat ik aan het einde van de weg het huis lag. En dat klopte precies. In de avond keerde ik huiswaarts en kwam een automobilist tegen. We konden nog net krap naast elkaar staan. Hij draaide zijn raampje open en vroeg aan mij. 'Is dit de weg naar Tilburg'. Ik legde uit, 'dit is een doodlopende weg'. Ik adviseerde hem direct bij de inham van de weg te keren en daarna links af te gaan naar de grote weg. Hij riep 'doe ik', maar ik zag hem in mijn spiegel uiteindelijk toch doorrijden. Ik vrees dat mijn advies niet had geholpen en hij er zelf achter moest komen dat de weg toch echt dood loopt.

Adviseren of je laten adviseren is van deze tijd. Kijk maar op LinkedIn. De ene coach na de andere wil ons bijstaan. Ook in praatprogramma's, zoals Jinek, Op1, WNL of de Vooravond geven de adviseurs met regelmaat advies over ons moeilijke bestaan in deze barre tijden.

Sommige worden door redacties gevraagd. Dat zijn meestal degene die een centje extra willen verdienen en andere schuiven aan omdat zij volgens de redactie iets bijzonders hebben ontwikkeld waarmee zij zich zelf kunnen of mogen profileren.

Natuurlijk iedereen laat zich wel eens adviseren. Of we er iets mee doen, kunt u zelf het beste beoordelen.
Maar je laten adviseren is wel even van een andere orde. Je bewust laten adviseren zoals bijvoorbeeld onze overheid tracht te doen is nog steeds big business!
De overheid heeft tijdelijke, eenmalige en vaste adviescolleges die hun regelmatig adviseren over allerlei onderwerpen. Bij elkaar 297 commissies en dat werd onderzocht in mei 2005.1 In deze commissies zijn in totaal ca. 1900 betaalde externe leden (d.w.z. geen ambtenaren) werkzaam. Recentere cijfers heb ik helaas niet kunnen vinden. Maar 15 jaar later zal het zeker niet anders zijn.
Er was ook in die tijd stevige ophef in de Kamer over de hoge beloningen en subsidies die het ministerie van sociale zaken uittrok voor de leden van deze adviescommissies.2
Van de week werd in een politiek commentaar weer eens opgemerkt dat het tijd werd dat politici meer verantwoordelijkheid en initiatief moeten nemen en het niet altijd moeten overlaten aan al die goed bedoelde adviescommissies.
En de wondzorg dan? Tja, zou gek zijn als het daar anders is. Ook daar worden stevige subsidies uitbetaald, zoals voor de 'commissie Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG)' die miljoenen subsidies ophaalt bij de overheid om te bepalen wat 'zinnige of niet zinnige zorg' is. Of behandelaars dat zelf niet kunnen bepalen? Ook daar zou het ministerie VWS meer verantwoordelijkheid voor moeten nemen en het veel meer zelf moeten gaan bepalen. Maar nu is het helaas een doodlopende weg en wordt er vast straks weer in het parlement geroepen: 'met de kennis van vandaag hadden we het anders moeten doen'.3

1.
Inventarisatie vergoedingen commissies, resultaten inventarisatie vergoedingen rijkscommissies 2005
2.https://www.nu.nl/algemeen/521101/ophef-in-kamer-over-hoge-beloningen-adviezen.html
3.https://www.startwondverzorging.nl/CONTENT/index.php/blog/zinnig-of-niet-zinnig-in-acute-wondzorg

Gekocht, verkocht of uitgebreid?
Wie krijgt straks als eerste het coronavaccin?
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 30 juli 2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.startwondverzorging.nl/CONTENT/