Meest bekeken blog

Ton Lassing
30 juli 2020
EBM
De discussie over de mondkapjes laait steeds meer op. Wel of geen mondkapjes is momenteel een dageli...
Ron Legerstee
31 juli 2020
Algemeen
Persconferentie 29 juli 2020: 18.00 u.Jaap van Dissel (RIVM)"200.000 personen moeten tenminste een w...
Dr. Mark Hinkes
23 augustus 2020
Tips
Verhalen uit de interdisciplinaire kliniek, door Dr. Mark Hinkes Maggy is diabetesconsulente in een ...
Ton Lassing
21 september 2020
Opinie
Laatst was ik op bezoek bij vrienden. Ik was er nog nooit geweest. De weg er naar toe was smal, hobb...

Welkom bij de Blog


Bloggers

Dr. Mark Hinkes
1 bericht
Dr. Mark Hinkes, DPM, is een van Amerika's toon...
Ron Legerstee
5 berichten
Consultant Wound Healing & Tissue Repair at...
Ton Lassing
10 berichten
Redacteur Nederland Tijdschrift Voor Wondzorg, ...

Laatste Blog

08 juli 2021
Algemeen
Water heeft de mens door de eeuwen altijd gefascineerd. Eb en vloed zijn het gevolg van de aantrekkingskracht van de maan op het water. Over zee konden we menig nieuw land ontdekken. Water is zelfs een levensbehoefte....

Van Redactie

Hoe kom ik in het nieuws

Zondag 23 augustus werd ik opgeschrikt door een bericht op de NOS over meer beenamputaties tijdens de lockdownperiode van maart/april.
Volgens de NOS was het de vaatchirurg Lijckle van der Laan opgevallen dat hij en zijn collega’s in het Amphia Ziekenhuis in Breda meer grote amputaties moesten uitvoeren. Het ging om mensen volgens de NOS met slagaderverkalking (atherosclerose, perifere arteriële occlusieve ziekte). Het kwam ook door wondjes aan de voet, weefselafsterfte of een pijnlijke al zwarte teen en ze durfden niet naar de huisarts en kwamen te laat in het ziekenhuis.


toeterOok de NOS schrok van dit bericht en ging direct 17 ziekenhuizen langs in Noord-Brabant en Limburg om te kijken of het daar ook zo was. Opvallend was wel dat alleen Amphia het had bijgehouden. Maar natuurlijk was het bij de anderen ook zo.

Dus even cijfertjes van de NOS hoe het zit en natuurlijk snel een interview met Lijckle van der Laan in het Amphia Ziekenhuis.
Ik citeer de NOS: Ze zagen 19 patiënten met problemen aan de voet. Andere jaren was 15% van de ingrepen een amputatie van een groot deel van het been: nu 42%. (zie ook link: https://amp-nos-nl.cdn.ampproject.org/c/s/amp.nos.nl/artikel/2345159-meer-beenamputaties-door-lockdown-in-de-zorg.html)
Toch maar even de conclusie van het echte onderzoek van tijdschrift Annals of Vascular Surgery - Impact of the COVID-19 lock down strategy on vascular surgery practice: more major amputations than usual er bijgehaald. Dit is wat erstond in de conclusie van het onderzoek, het gehele artikel moet nog worden gepubliceerd:

Doelen

Onderzoek naar de impact van de COVID-19 lockdown-periode op het aantal en het type vasculaire ingrepen die in de operatiekamer worden uitgevoerd.
Het betrof 38 patiënten die 46 vasculaire behandelingen ondergingen tijdens de lockdown-periode van 16 maart tot 30 april 2020. De groep waarmee het werd vergeleken bestond uit 29 patiënten in 2019 en 54 patiënten in 2018 die respectievelijk 36 en 66 vasculaire behandelingen ondergingen in dezelfde periode.

Resultaat
Het onderzoek laat zien dat de lockdown tijdens de COVID-19 pandemie resulteerde in een opvallend aantal grote amputaties 42% in 2020 versus 18% 2019 en 15% in respectievelijk 2020; p-waarde 0,019).
Verder zagen we een statistisch opvallend verschil in de mate van weefselverlies zoals gecategoriseerd door de Rutherford-classificatie (p-waarde .007). Tijdens de lockdown-periode vertoonden patiënten meer uitgebreide onvoldoende doorbloeding in vergelijking met voorgaande jaren. We zagen geen verschil in vasculaire chirurgische zorg voor patiënten met een aorta-aneurysma.

Gevolgtrekking
Metingen tijdens de lockdown-periode hebben een opvallend effect op de niet-COVID-19 vasculaire patiëntenzorg, wat leidt tot een verhoogde ernstige ziektecijfer. Beleidsmakers dienen zich in de toekomst bewust te zijn van de impact van hun metingen op kwetsbare patiëntengroepen zoals patiënten met perifere arteriële occlusieve ziekte. Voor deze patiënten moet medische zorg gemakkelijk toegankelijk en adequaat zijn.


Mijn mening is dat ik niet uit hun conclusie haal dat het alleen komt door wondjes aan de voet, weefselafsterfte, pijnlijke of zwarte teen. Nergens staat 19 patiënten?
Wel wordt er gesproken over vasculaire behandelingen maar wordt niet uitgelegd om welke vasculaire behandelingen het precies het gaat. Alleen over vaatvernauwingen en dat kan vele ooorzaken hebben. Daarnaast werd aangetoond dat patiënten meer uitgebreide onvoldoende doorbloeding vertoonden in vergelijking met voorgaande jaren. Dit alles kan om verschillende vasculaire aandoeningen gaan. Als laatste geeft NZa aan dat 800.000 mensen minder naar de huisarts zijn gegaan. Dus hoe staat dit tegenover 38 patiënten uit dit onderzoek. Zowel op linkedin als bij mij werd de indruk gewekt dat het om diabetische voeten ging maar dat is in ieder geval in de conclusie niet terug te zien. Inmiddels hebben wij wel de publicatie opgevraagd voor nadere bestudering. Wel is de conclusie dat het hier gaat om een lockdown en covid19 en dat haalt altijd weer het nieuws. Mocht iemand anders een andere mening hebben dan hoor ik dat graag
.

Enkele paukenslagen en accenten brengen we het rit...
Teennagels knippen met een scheermesje
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 27 september 2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.startwondverzorging.nl/CONTENT/